Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο λαϊκός αγώνας δρόμου «Γιαννούσια 2018», που διοργανώνεται κάθε έτος στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννούση, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποδοχωρίου «Η Πρόοδος», σε συνεργασία με την κοινωφελή επιχείρηση Δήμου Παγγαίου, στην Τοπική Κοινότητα Ποδοχωρίου. Τον αγώνα τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η αντιδήμαρχος, Όλγα Αμπατζιά, η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Ελένη Μπενή και ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Παγγαίου, Χρήστος Γκέντσογλου.

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποδοχωριτών Θεσσαλονίκης, «Η Ραχώνα», διοργανώνει για πρώτη φορά λαϊκούς αγώνες δρόμου το 1982. Οι αγώνες γίνονται ανήμερα του Αγίου Γεωργίου και έχουν αφετηρία και τερματισμό την πλατεία «Κυπαρίσσι».

Το 1985 ιδρύεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποδοχωρίου «Η Πρόοδος» και αναλαμβάνει τη διοργάνωση των αγώνων, τους οποίους μετονομάζει σε «Γιαννούσια» το 2003 στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννούση. Αργότερα, οι αγώνες αλλάζουν ημερομηνία τέλεσης -σε εργάσιμη για τα σχολεία ημέρα- και διευρύνονται με τη συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Ποδοχωρίου.

Ο Ιωάννης Γιαννούσης, γεννήθηκε το 1929 στο Ποδοχώρι, υπήρξε δραστήριος νέος στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού. Το 1954 ίδρυσε την ποδοσφαιρική ομάδα «Ελπίς» Ποδοχωρίου και διοργάνωσε λαϊκούς αγώνες δρόμου. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία χορωδίας. Διοργάνωνε, ακόμα, τουρνουά ποδοσφαίρου και χοροεσπερίδες, καθώς εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν οργανωμένα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή το 1960, σε ηλικία μόλις 31 ετών, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού για το Ποδοχώρι. Η μετονομασία των λαϊκών αγώνων σε «Γιαννούσια», είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει στη μνήμη του», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here