Δυσκολευόμαστε πολύ να δεχτούμε το επιχείρημα του 79χρονου ιδιοκτήτη κοσμηματοπωλείου στον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα πυροβόλησε και σκότωσε έναν 30χρονο, που επιχείρησε να διαρρήξει το κατάστημα του. «Οι διαρρήκτες είχαν μαζί τους κάτι σαν όπλο, το οποίο έστρεψαν εναντίον μου», δήλωσε, για να ισχυριστεί ότι βρισκόταν σε θέση άμυνας. Ξημερώματα και ευρισκόμενος στο μπαλκόνι του σπιτιού του, ο 79χρονος δεν μπορούσε να έχει ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης. Ακόμα κι αν βρισκόταν εντός του κοσμηματοπωλείου την ώρα της διάρρηξης, η ταραχή από την αιφνίδια εισβολή των διαρρηκτών, θα ήταν παράγοντας που δεν επιτρέπει την ψύχραιμη εκτίμηση εάν αυτό που είχαν μαζί τους οι εισβολείς ήταν κάτι σαν όπλο. Όμως, αυτό και άλλα ζητήματα, είναι κομμάτι της ανακριτικής διαδικασίας, καταρχάς και στη συνέχεια του δικαστηρίου που θα γίνει.

Σ’ αυτό που πρέπει να σταθούμε περισσότερο, είναι η προστασία των πολιτών από την οργανωμένη και μη εγκληματικότητα, η οποία είναι αυξημένη στην ύπαιθρο και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο βασικός λόγος, όπως λένε πολίτες και αστυνομικοί, είναι η υποστελέχωση, ή και η κατάργηση, των Αστυνομικών Τμημάτων, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή αστυνόμευση. Η αποψίλωση αυτή, κατά την άποψη μας, δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, ούτε σ’ αυτά που ζητούν οι θεσμοί. Δεν ζήτησαν οι δανειστές να κλείσει ο Αστυνομικός Σταθμός Καλαμπακίου, για να έχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα.

Από την άλλη πλευρά, επειδή η Ελληνική Αστυνομία υπολειτουργεί, δεν σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να οπλοφορεί και το χειρότερο, να πυροβολεί και να αφαιρεί τη ζωή άλλου ανθρώπου, επειδή αισθάνεται ότι απειλείται η ζωή του, η περιουσία του, η οικογένεια του.

Τότε, η κοινωνία μας θα γινόταν «ζούγκλα» και η κατάσταση ανεξέλεγκτη. Και τα τραγικά περιστατικά, όπως αυτό στον Άγιο Αθανάσιο, θα πολλαπλασιάζονταν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here