Η ψήφιση διαδοχικών ρυθμίσεων των χρεών των επαγγελματιών, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς, δεν πρόκειται να προσφέρουν λύση στο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται και η κοινωνική συνοχή θα διαλυθεί, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, ο οποίος εξελέγη στη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, στην επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην πράξη, αυτό που γίνεται είναι, να έχουν εγκλωβιστεί οι επαγγελματίες σε ένα καθεστώς ρυθμίσεων, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν, διότι δεν βελτιώνεται η οικονομική τους κατάσταση. Γι’ αυτό και, αργά, ή γρήγορα, αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισης.

Αυτό που χρειάζονται οι επαγγελματίες είναι μία «βαθιά ανάσα». Δηλαδή, να πάρει απόφαση η κεντρική διοίκηση να «παγώσουν» τα χρέη για ένα-δύο έτη και στο διάστημα αυτό, να εφαρμοστούν μέτρα για την τόνωση της οικονομίας. Οι επαγγελματίες, απερίσπαστοι από την ψυχοφθόρο προσπάθεια να πληρώσουν τις δόσεις των αλλεπάλληλων ρυθμίσεων (και όχι μόνο), να ασχοληθούν με την ενίσχυση του τζίρου τους. Κι όταν καταφέρουν να ορθοποδήσουν, να έρθει ως δεύτερο ευεργετικό βήμα, η εφαρμογή λογικών ρυθμίσεων των χρεών.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, επισημαίνει τα παράλογα σημεία των ρυθμίσεων, που επιδεινώνουν, αντί να θεραπεύουν, την αρρωστημένη κατάσταση. Δυστυχώς, οι επισημάνσεις και οι προτάσεις των εκπροσώπων των φορέων, όπως είναι τα Επιμελητήρια, δεν λαμβάνονται υπόψη από τους πολιτικούς παράγοντες που αποφασίζουν και νομοθετούν. Λαμβάνουν, όμως, υπόψη τους ξένους τεχνοκράτες, που προτείνουν, για την ακρίβεια δίνουν εντολές, βασιζόμενοι σε «ξερά» οικονομοτεχνικά στοιχεία.

Η πράξη, ωστόσο, δείχνει ότι, η «συνταγή» που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια έχει αποτύχει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here