Κατά πλειοψηφία κι έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκε η χορήγηση άδειας ίδρυσης στο πολυκατάστημα H&M, το οποίο θα λειτουργήσει επί της οδού Ίωνος Δραγούμη (και Ομονοίας), στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας που διεξήχθη στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας. Η λειτουργία ενός πολυκαταστήματος στην πόλη, είπε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, προκαλούσε, πάντα, αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο, ενώ δήλωσε έντονα προβληματισμένη για την απόφαση. «Κάθε απόφαση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά, πρέπει να στηρίξουμε τους εμπόρους, που δίνουν τον αγώνα για την επιβίωση τους. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να αγνοήσω τις εξήντα θέσεις εργασίας, που θα προσφέρει το πολυκατάστημα στη δοκιμαζόμενη, από την ανεργία, κοινωνία της Καβάλας. Ζητώ από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης να ψηφίσουν κατά συνείδηση», ανέφερε στην αρχική τοποθέτηση.

Β. Λεμονίδης: «Το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό, αλλά κοινωνικό και πολιτικό»

Παρεμβάσεις έκαναν, ακόμα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης και εκπρόσωπος του πολυκαταστήματος. Ο Β. Λεμονίδης μετέφερε την αγωνία των συναδέλφων του εμπόρων, λέγοντας ότι η λειτουργία ενός ακόμα πολυκαταστήματος θα είναι το «τελειωτικό χτύπημα» για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και για το ήδη βαθύτατα «πληγωμένο» εμπόριο. «Το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό, αλλά κοινωνικό και πολιτικό. Εσείς καλείστε να πάρετε την απόφαση. Οι Καβαλιώτες σας ψήφισαν για τις δύσκολες αποφάσεις», σημείωσε. Ο εκπρόσωπος του πολυκαταστήματος αναφέρθηκε στο φάκελο που κατατέθηκε στον Δήμο Καβάλας, για τη χορήγηση της άδειας, καθώς και στα οφέλη που θα έχει η πόλη και η κοινωνία από τη λειτουργία της επιχείρησης. Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ανέφερε, λειτουργούν ως «άγκυρες», όπως λέγεται στη διάλεκτο του εμπορίου, με σκοπό την προσέλκυση καταναλωτών σε ένα τόπο και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας και δημοτικούς συμβούλους, που δικαιολόγησαν την ψήφο τους. Αρνητικοί ήταν οι σύμβουλοι των παρατάξεων «Ανοιχτή Πόλη» (Κωστής Σιμιτσής, Θόδωρος Μουριάδης), «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση» (Βαγγέλης Παππάς, Μανώλης Κελαϊδάκης), «Συμπαράταξη Πολιτών» (Άρης Βέρρος, Νίκος Μουρτασάγας), «Λαϊκή Συσπείρωση» (Χρήστος Ποτόλιας), ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Παρασκευάς Αγανικόλας και μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας (Ανέστης Τσουρουκίδης, Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, Μπάμπης Κουφατζής, Νίκος Μαυρίδης), ενώ «παρών» ψήφισε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας», Μάκης Παπαδόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here