Το φεστιβάλ Φιλίππων διανύει τη δεύτερη πεντηκονταετία «αντλώντας» έμπνευση από το παρελθόν και κοιτάζοντας προς το μέλλον. Το καλοκαίρι του 2017 θα συμπληρώσει εξήντα έτη ζωής και παρουσίας στα δρώμενα του πολιτισμού στην Ελλάδα. Η φετινή διοργάνωση είναι ένα ακόμα «αντάμωμα» των καλλιτεχνών με το κοινό, αλλά και των παλιών δασκάλων με τους νέους δημιουργούς. «Φέτος γιορτάζουμε και πανηγυρίζουμε τα εξήντα μας χρόνια. Σκεφτήκαμε, τι καλύτερο από το να καλέσουμε στη γιορτή μας τους νέους, να τιμήσουμε μαζί τους, τους παλιούς δασκάλους μας και όλους εκείνους τους πρωτεργάτες της θεσμοθέτησης του φεστιβάλ. Σκεφτήκαμε, η φετινή μας γιορτή, να ανοίξει γενναιόδωρα την αγκαλιά της σε νέους δημιουργούς, που έχουν δώσει δείγματα γραφής, να τους καλέσει να πειραματιστούν, να δοκιμαστούν και να εργαστούν πάνω στο αρχαίο δράμα. Να προσπαθήσουν δίπλα στο αρχαίο θέατρο, εδώ στις Κρηνίδες, όπως τον παλιό καιρό, για ένα μήνα σχεδόν, να δείξουν την εργασία τους, τον κόπο και το όνειρο τους στο κοινό και όχι μόνο αυτό, αλλά και ολόκληρη τη διαδικασία των προβών, η οποία θα είναι ανοιχτή σε όποιον ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας και καλλιτεχνικός σύμβουλος του φεστιβάλ, Θοδωρής Γκόνης, στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ, που έγινε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 στο αναψυκτήριο του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων.

«Δεν μπορούμε παρά να είμαστε υπερήφανοι, για όσα έγιναν τα εξήντα αυτά χρόνια, ικανοποιημένοι για την ανταπόκριση του κόσμου και χαρούμενοι, για τους σημαντικούς ανθρώπους που στήριξαν τον θεσμό. Εξήντα χρόνια μετά, το φεστιβάλ Φιλίππων «γεννάει», ακόμα, την αισιοδοξία και την ελπίδα. Φέτος, έχουμε άλλη μία ευκαιρία να ανταμώσουμε», είπε, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Πέτρος Πετρόπουλος, σημείωσε ότι οι Καβαλιώτες είναι ευγνώμονες προς αυτούς που έκαναν το φεστιβάλ Φιλίππων κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό και συνάμα υπερήφανοι για τον θεσμό. «Η ευθύνη μας είναι μεγάλη, να συνεχίσουμε την μεγάλη αυτή προσπάθεια», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και μίλησαν συντελεστές των παραγωγών που έγιναν ειδικά για το 60ο φεστιβάλ. Όλοι και όλες δήλωσαν γοητευμένοι από την «μαγεία» του χώρου και ενθουσιασμένοι(ες), που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και θα συνομιλήσουν καλλιτεχνικά με άλλους συναδέλφους τους. «Εδώ θα λάβει χώρα ένας ωραίος «διάλογος», μία «ζύμωση». Μόνο με τον διάλογο μπορούμε να προχωρήσουμε», ανέφερε ο ηθοποιός, Κωνσταντίνος Μπιμπής, ενώ η Δήμητρα Χατούπη σημείωσε ότι η τέχνη πρέπει να επικοινωνείται.

Αναλυτικά οι παραστάσεις είναι οι εξής:

Αρχαίο θέατρο Φιλίππων

8 Ιουλίου 2017

Piaf, the show

14-15 Ιουλίου 2017

5η Εποχή Τέχνης: «Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου»

22 Ιουλίου 2017

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας: «Επτά επί Θήβας» (Αισχύλου)

25 Ιουλίου 2017

Θέατρο Τέχνης-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων: «Μήδεια» (Ευριπίδη)

29 Ιουλίου 2017

Εθνικό Θέατρο: «Ειρήνη» (Αριστοφάνη)

4 Αυγούστου 2017

«Λυσιστράτη» (Αριστοφάνη)

13 Αυγούστου 2017

«Η συνάντηση», Σταύρος Ξαρχάκος-Άλκηστις Πρωτοψάλτη

19-20 Αυγούστου 2017

«Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη»

26 Αυγούστου 2017

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (Ευριπίδη)

27 Αυγούστου 2017

«Ο μαγικός αυλός» (Κάρμεν Ρουγγέρη)

9 Ιουλίου 2017

«Για όνομα…» (Ματιέ Ντελαπόρτ, Αλεξάντρ ντε λα Πατελιέρ)

10 Ιουλίου 2017

«Αναφορά στον Γκρέκο» (Νίκου Καζαντζάκη)

12 Ιουλίου 2017

Θέατρο Νέου Κόσμου: «Πέτρες στις τσέπες του» (Μαρί Τζόουνς)

28 Ιουλίου 2017

«Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» (Γεωργίου Βιζυηνού)

22-23 Αυγούστου 2017

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης: «Γουρούνι στο σακί» (Ζορζ Φεντό)

25 Αυγούστου 2017

Κ.Θ.Β.Ε.: «Ασκητική» (Νίκου Καζαντζάκη)

26 Αυγούστου 2017, φρούριο Καβάλας

Μικτή Πολυφωνική Χορωδία Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Περάμου: «Στοχασμοί του Καζαντζάκη σε μείζονα κλίμακα»

«Διεθνές εργαστήριο αρχαίου δράματος», 20 Ιουλίου-10 Αυγούστου 2017 στις Κρινίδες

1 Αυγούστου 2017

Μικρή Άρκτος-Φεστιβάλ Φιλίππων: “Songs for a blue cloud” 2 Αυγούστου 2017

Μικρή Άρκτος-Φεστιβάλ Φιλίππων:

9 Αυγούστου 2017 (αρχαίο θέατρο Φιλίππων)

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας-Φεστιβάλ Φιλίππων: «Ίων, μία εκδοχή για δύο πρόσωπα» (Ευριπίδη)

10 Αυγούστου 2017

«Οιδίπους δοκιμές, κάτω από την προσωπίδα ένα κενό»

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι το φεστιβάλ Φιλίππων θα τιμήσει τον σκηνοθέτη, Θεόδωρο Τερζόπουλο. Στο πλαίσιο της βράβευσης θα γίνει ομιλία από τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργο Σαμπατακάκη και από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, για κάποιες αρχές που τείνουν να εξαφανιστούν στην εποχή μας. Στο κέντρο του προβληματισμού η σαγήνη και το πένθος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here