Του Βασίλη Τζιτζή, Σκάλα Καλλιράχης Θάσος

Η αποπομπή σημαίνει την θυσία κάποιου παρά την θέλησή του, προς ικανοποίηση της λαϊκής οργής.

Είναι ένα είδος θυσίας προς εξιλέωση της αγανάκτησης της κοινωνικής αναταραχής, που προμηνύει θύελλα.

Στην αποπομπή μερικών χουζουρτζίδων και αντικατάσταση αυτών, δι’ άλλων που τους διάλεξε για ικανότερους από τους άλλους στην ξάπλα, προέβη ο πρωθυπουργός για να ικανοποιήσει την οργισμένη κοινή γνώμη, που ψοφάει για αίμα.

Και σαν πρόχειρη λύση για την αναταραχή μετά την καταστροφική φωτιά στο Μάτι της Αττικής, ο κύριος πρωθυπουργός, για να ξεφύγει από την οργή που μαίνεται γύρω του, έδιωξε μερικούς από τις καρέκλες για να βάλει άλλους στις ίδιες καρέκλες, με το πρόσχημα, ότι οι άλλοι ήταν ανίκανοι.

Ο ίδιος τους είχε διαλέξει, ο ίδιος τους έδιωξε.

Κατά κοινή ομολογία, αυτοί δεν είναι οι ένοχοι.

Οι ένοχοι είναι πολύ ψηλότερα, αρχίζοντας από τον εαυτό του.

Βέβαια κατά τεκμήριο ο αποπεμφθείς δεν είναι ο κυρίως υπαίτιος, αλλά το εξιλαστήριο θύμα, για τα μάτια του κόσμου.

Στην προκειμένη περίπτωση και εννοώ την φονική καταστροφή στο Μάτι της Αττικής, πολλοί θα παραιτηθούν, κατόπιν πιέσεων εκ των γύρωθέν τους, πολλοί θα αποπεμφθούν, αλλά κανένας πραγματικός υπαίτιος δεν θα κουνηθεί από την καρέκλα του και ο λόγος, είναι φανερός, ότι θα φανεί η ανικανότητα της κυβέρνησης και θα κλονισθεί το γόητρό της, αν υπάρχει λίγο.

Και στο μυαλό μου  έρχεται η Περιφερειάρχης, της Αττικής η Δούρου, που κατηγορούσε τον Σγουρό για ανικανότητα, ενώ η ίδια απεδείχθη χειρότερη κατά πολύ από τον Σγουρό, σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις στην Μάνδρα και στο Μάτι. Η ίδια απειλούσε μετά την καταστροφή στην Μάνδρα, ότι θα πιάσει τους υπεύθυνους και θα τους καθίσει στο σκαμνί. Μέχρι σήμερα κανείς δεν βρέθηκε υπεύθυνος και τα σκαμνιά ακόμη περιμένουν τους υπεύθυνους και την κυρία Δούρου να καθίσει στο σκαμνί πρώτη, αν θέλει να θεωρείται υπεύθυνο πολιτικό πρόσωπο. Οι αποπομπές που ήρθαν και θα έρθουν και άλλες, σημαίνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να υποδείξει τους πραγματικά ενόχους και υπευθύνους, διότι αν τους υποδείξει, θα πρέπει να πέσει, πράγμα που το απεχθάνεται, διότι θέλει οπωσδήποτε να εξαντλήσει την τετραετία με οποιοδήποτε κόστος. Και μετά θα πάνε, εκεί που πάνε όσοι χάνουν τις εκλογές.

Απορώ με τον Τσίπρα, που φαίνεται πόσο αγαπάει την Ελλάδα, αλλά δεν θέλει να παραδεχτεί, ότι δεν τον θέλει ούτε ο Θεός, που επιτακτικά του ζητάει να υποδείξει τους ενόχους των καταστροφών και πρώτο τον εαυτό του. Εδώ είμαστε και θα δείτε, ποτέ δεν θα βρεθεί ούτε ένας υπαίτιος, ούτε ένας υπεύθυνος για τις καταστροφές που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες. Μερικές παραιτήσεις, τύπου Τόσκα και Ψυνάκη είναι στάχτη στα μάτια μας, για να μας δώσουν την ψευδαίσθηση, ότι λειτουργεί η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ζει και βασιλεύει, αλίμονο σε εκείνους που έφυγαν και σε εκείνους που ψάχνουν μέσα στα αποκαΐδια να βρουν ένα αναμνηστικό από την παλιά τους ζωή.

Οι αποπομπές δεν αποβλέπουν στην τιμωρία των υπευθύνων, αλλά στην βόλεψη, κάποιων παραπονεμένων, που δεν βρήκαν την ευκαιρία μέχρι τώρα να φάνε. Μόνοι σας θα δείτε, ότι δεν είναι ικανότεροι από τους αποπεμφθέντες, αλλά καιροσκόποι που περιμένουν στην γωνιά για να τακτοποιηθούν με την πρώτη ευκαιρία. Και η ευκαιρία είναι αυτή να τακτοποιηθούν και οι τελευταίοι παραπονεμένοι, με τη δικαιολογία, τώρα βρήκαμε τους ικανούς που θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Τώρα δικαιολογείται η απουσία του Τσίπρα για πέντε μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι. Όλον αυτόν τον καιρό έψαχνε για τους ενόχους και τώρα τους βρήκε και μας  τους πετάει στα μούτρα μας, για να μας πείσει ότι αυτοί είναι οι ένοχοι.

Όχι κύριε Τσίπρα, ο πρώτος ένοχος είσαι εσύ, διότι ήξερες τι παρέλαβες και δεν  φρόντισες έγκαιρα για καμία βελτίωση για ούτε ένα έργο προστασίας των κατοίκων, που πλήρωσαν με τη ζωή τους την αδράνεια και την καθυστέρηση της κυβερνητικής μηχανής να τρέξει για τη σωτηρία τους. Οι δικαιολογίες ότι βρήκες στάχτη, δεν σε απαλλάσσει, διότι την  στάχτη την δημιούργησες εσύ.

Αυτά τα κατόπιν εορτής φανφαρίσματα δεν πείθουν κανέναν καλοπροαίρετο πολίτη και οι ελεεινές αποζημιώσεις των πέντε χιλιάδων ευρώ, φυσικά και είναι κο-ροίδία, διότι με αυτά τα λεφτά, τι θα πρωτοκάνει; Θα θάψει τους νεκρούς του;, θα  φτιάξει κατάλυμα για να στεγαστεί προσωρινά; ή θα αγοράσει τρόφιμα να επιζήσει; Δεν θέλω να ακούσω κανέναν υπεύθυνο να δικαιολογείται τώρα μετά τη φωτιά, ότι τα σπίτια ήταν αυθαίρετα και δεν υπήρχαν δρόμοι. Γιατί δεν το έλεγαν από την πρώτη στιγμή, αφού το ήξεραν; Άρα είναι συνένοχοι, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που με την ανοχή τους και με την κάλυψή τους χτίστηκαν τα αυθαίρετα και τα παράνομα και τώρα α-μοίβοντε για τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες  τους με αποζημιώσεις. Ζητάω συγγνώμη από τους νόμιμους αν υπάρχουν. Στις ειδήσεις που ακούμε, μόνο για παράνομους μιλάνε. Άραγε θα βρεθεί ποτέ έστω και ένας να κατηγορηθεί για το έγκλημα, με τις χίλιες και μια αιτίες για τη βιβλική καταστροφή, που έγινε από ανθρώπινα λάθη; Δεν περιμένω, αλλά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here