Του Βασίλη Τζιτζή, Σκάλα Καλλιράχης Θάσος

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, σε διάστημα δύο μηνών εκδόθηκαν 25.414 ( είκοσι πέντε χιλιάδες τετρακόσιες  δέκα-τέσσερες κλήσεις).

Το αξιοπερίεργο για πολλούς, είναι, ότι είναι υπερβολικά πολλές.

Το αξιοπερίεργο για μένα είναι υπερβολικά λίγες, διότι το κάθε αυτοκίνητο κατά μέσον όρο κάνει τέσσερα παρκαρίσματα για τις ανάγκες του ιδιοκτήτη, από τα οποία τα τρία είναι παράνομα.

Άρα ο σωστός αριθμός των κλήσεων θα έπρεπε να είναι 101.656 (εκατόν μία χιλιάδες εξακόσια πενήντα έξι), για ένα διάστημα δύο μηνών, οπότε για ένα χρόνο θα είχαμε 609.936 (εξακόσιες εννέα χιλιάδες εννιακόσιες τριάντα  έξι κλήσεις, ήτοι προς 10 (δέκα ευρώ) η κλήση ίσον με 6.099.360 (έξι εκατομμύρια ενενήντα εννέα χιλιάδες τριακόσια εξήντα ευρώ εισόδημα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Με αυτά τα χρήματα μπορεί χίλιες τρύπες να βουλώσεις, διότι όλοι τα περιμένουν όλα από την τοπική αυτοδιοίκηση, εκτός από την κλήση για παράνομο παρκάρισμα.

Βέβαια όπως σε όλα τα κακά είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη και σε αυτόν τον τομέα δεν υστερούμε.

Πρώτοι στα θανατηφόρα ατυχήματα, πρώτοι στις παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, πρώτοι στην έκδοση πλαστών αδειών κυκλοφορίας, με λίγα λόγια περισσότερες είναι  οι παράνομες άδειες από τις νόμιμες.

Τι περιμένεις από μια χώρα όπου δεν υπάρχει ο σεβασμός  του νόμου, του χρόνου και του  χώρου και ο παραβάτης έχει πάντα δίκαιο με τον τσαμπουκά του;.

Είμαστε οι πρώτοι σαν κράτος να πληρώνουμε τα περισσότερα πρόστιμα στην Ένωση και σαν ιδιώτες στο κράτος.

Ποτέ δεν φταίμε  όταν κάνουμε μια παράβαση, πάντα την κλήση την παίρνουμε από άχτι του οργάνου της τάξεως ή για ιδεολογικούς λόγους.

Εμείς ποτέ δεν φταίμε, όλο ήμαστε θύματα της κακίας των άλλων.

Και τις περισσότερες φορές  όταν γίνεται καυγάς για το πάρκινγκ, το ξύλο το τρώει αυτός που έχει δίκαιο.

Και το πιο παράξενο και απίστευτο, είναι, ότι όλοι οι χώροι παρκαρίσματος των οχημάτων των αναπήρων, είναι πιασμένοι από οχήματα άσχετα, με την κλήση στο παρμπρίζ των εκατό ευρώ, το οποίο τις περισσότερες φορές το σκίζει επί τόπου και τις περισσότερες φορές το δίνει στον δικό του να το τακτοποιήσει, πράγμα που γίνεται η παρανομία της παρανομίας.

Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι τα πολλά αυτοκίνητα, το πρόβλημα είναι οι ελάχι-στοι χώροι παρκαρίσματος, που δεν ελήφθη πρόνοια από την πολεοδομία, που σήμε-ρα και το νεκροταφεία είναι γεμάτα από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Στα άλλα κράτη το πρόβλημα έχει λυθεί με τα παρκόμετρα, αλλά και πάλι ισχύει η κλήση,  που είναι πολύ πιο τσουχτερή από την ελληνική αν παραβείς το χρονόμετρο.

Θυμήθηκα μια ιστορία, που μου συνέβη στο Σικάγο, της Αμερικής, όταν πήγα να πληρώσω μια κλήση στο Δημαρχείο, η κοπέλα με ρώτησε αμέσως, έλληνας είστε; Ναι απάντησα με κάποια απορία, για το πώς μάντεψε, ότι είμαι έλληνας.

Είδα που πάρκαρες έξω από το Δημαρχείο και θα πάρεις κλήση ,μου είπε και ωσ-που να πληρώσω, επειδή είχε ουρά πήρα άλλη κλήση.

Τότε πήγα στο πάρκινγκ πλήρωσα πέντε δολάρια και πλήρωσα και τη δεύτερη κλήση και μου έγινε μάθημα.

Και όταν έφευγα η κοπέλα στο ταμείο, μου είπε, γιατί εσείς οι έλληνες όταν πληρώνετε τις κλήσεις σας λέτε φεύγοντας «ασπιρίνες».

Προσπάθησα να της εξηγήσω με πλάγιο τρόπο, ότι η κακία μας, μας σπρώχνει να καταραστούμε τα χρήματα που σας δίνουμε να τα χαλάσετε σε ασπιρίνες.

Δεν θα πιάσει η κατάρα σας, διότι την κλήση την πήρατε κάνοντας μια παράβαση.

Έτσι σκέφτεται ο κάθε έλληνας που πληρώνει τις κλήσεις του.

Μόνο που ο Μπουτάρης ξέρει τι του σέρνουν  και τα γράφει εκεί που τα γράφουν όλοι οι έλληνες.

Ο έλληνας που θα παρκάρει σε ένα απαγορευμένο χώρο, η δικαιολογία του είναι ένα λεπτάκι.

Μόνο που το λεπτάκι του έλληνα έχει εννιακόσια εξήντα δευτερόλεπτάκια και η ώρα του τετρακόσια σαράντα λεπτά.

Ότι και να πει κανείς σ’ αυτήν τη χώρα της παρανομίας έχει δίκαιο.

Είναι τρόπος ζωής για τον έλληνα να κάνει μια παρανομία κάθε μέρα, για να μη νοιώθει ανία.

Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς τα πολιτικά σκαλοπάτια τόσο μεγαλώνουν και οι παρανομίες.

Γι’ αυτό και οι φυλακές μας είναι γεμάτες με λογιών, λογιών παράνομους, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, που στα άλλα κράτη της Ευρώπης γκρεμίζουνε τις φυλακές και στην Ελλάδα δεν επαρκούν και χτίζουμε καινούριες.

Παρά τα τόσα πρόστιμα, ο έλληνας εξακολουθεί να παρανομεί, πράγμα που ση-μαίνει και όταν πληρώνει τα πρόστιμα πάλι του μένει κέρδος από την παρανομία, άρα ποτέ δεν θα απαλλαχτούμε από την παρανομία.

Γιατί οι έλληνες του εξωτερικού προκόβουν στην ξενιθιά;

Απλούστατα δεν μπορούν να παρανομήσουν, τόσο εύκολα όσο στην Ελλάδα.

Οι ποινές είναι αυστηρότερες και δεν υπάρχει και το μέσον να σε καλύψει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here