Η πατάτα Νευροκοπίου αποτελεί ένα ποιοτικό και ονομαστό τοπικό προϊόν. Συγχρόνως, όμως, μπορεί να αποτελέσει και πρώτης τάξεως υποπροϊόν! Αυτό ήταν το θέμα της πρόσφατης συνάντησης που είχε ο αντιδήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, Γιώργος Σαββίδης, με επιχειρηματία, ο οποίος εξεδήλωσε ενδιαφέρον για την εγκατάσταση στην περιοχή μονάδας που θα επεξεργάζεται (θερμικά) το υποπροϊόν, δηλαδή τις πατάτες που δεν είναι κατάλληλες για εμπόριο, για να παράγει πρώτες ύλες για ζωοτροφές και οργανικό λίπασμα.

Έχουμε πολύ καιρό να πληροφορηθούμε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον στο Νομό Δράμας. Και η παραπάνω είδηση, ήταν μία «ευχάριστη νότα» μέσα στην καταχνιά, για να μην αναφέρουμε μέσα στο βαθύ σκοτάδι. Επειδή φαντάζει ουτοπικό να λειτουργήσουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, θεωρούμε ότι την τονωτική «ένεση» στην τοπική και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία, θα προσφέρουν, στην παρούσα φάση, οι μικρές και «ευέλικτες» μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, τα οποία, δόξα τον Θεό, βρίσκονται σε αφθονία στην ελληνική γη και είναι πολύ καλής ποιότητας.

Ευελπιστούμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση και περισσότερο η κεντρική διοίκηση, θα αντιληφθούν την προοπτική αυτή και θα στηρίξουν εμπράκτως τις σχετικές επενδύσεις. Οι επιχειρηματίες δεν ζητούν πολλά πράγματα, για να «στήσουν» μία τέτοια επένδυση. Θέλουν μία γρήγορη γραφειοκρατική διαδικασία, τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και ένα σταθερό οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον. Τα υπόλοιπα, θα τα αναλάβουν εκείνοι.

Βεβαίως, η λειτουργία μικρών και μεσαίων μονάδων, θα προσφέρει ανακούφιση και στο οξύ πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει, στην κυριολεξία, περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπως ο Νομός Δράμας και ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου.

Εάν θέλουμε να αξιοποιήσουμε τους δύο βασικούς πυλώνες της χώρας, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, για να πετύχουμε όχι μόνο την ανάκαμψη, αλλά και το οικονομικό θαύμα, πρέπει τα λόγια να γίνουν πράξη. Ήδη, έχει χαθεί χρόνος, ενώ οι κυβερνώντες ασχολούνται με τα πρωτογενή πλεονάσματα, τις αξιολογήσεις, τις δόσεις, τα μέτρα και τα αντίμετρα, ενώ η παραγωγή και η οικονομία βρίσκονται στο «ψυγείο»!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here