Η πυροπροστασία των δασών είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για την περιοχή και την Ελλάδα γενικότερα. Κάθε έτος, κυρίως στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, εκδηλώνονται πυρκαγιές που καταστρέφουν δασικές εκτάσεις.

Αν θεωρήσουμε ότι οι πυρκαγιές αυτές δεν μπορούν να προληφθούν, πιστεύουμε ότι θα προκαλούσαν μικρότερης έκτασης καταστροφή στο δασικό πλούτο, αν οι Δασικές Υπηρεσίες ανταποκρίνονταν καλύτερα στο ρόλο τους. Δηλαδή, αν «προετοίμαζαν» κατάλληλα τα δάση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Χωρίς προσωπικό, πόρους και μέσα, όμως, η προσπάθεια που γίνεται είναι ελλιπής ποσοτικά και ποιοτικά. Δεν μπορεί να συντηρηθεί, για παράδειγμα, το σύνολο του ορεινού οδικού δικτύου, να καθαριστούν όλες οι αντιπυρικές ζώνες, να κοπεί η άγρια βλάστηση και να απομακρυνθούν τα εύφλεκτα υλικά.

Η εκπαίδευση πέντε χιλιάδων, περίπου, ανέργων εκ των οποίων γύρω στους εκατό στο Νομό Δράμας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, στον τομέα της πυροπροστασίας, είναι μία θετική πρωτοβουλία. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η κοινωφελής εργασία δεν προσφέρει λύση στα διαχρονικά προβλήματα και αποτέλεσμα στα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι η πυροπροστασία και η ανεργία.

Μπορεί οι πέντε χιλιάδες ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για την προστασία των δασών να πάρουν μία βεβαίωση για την εκπαίδευση που έκαναν, αλλά θα παραμείνουν άνεργοι μετά τη λήξη της οκτάμηνης διάρκειας του προγράμματος. Η κοινωνία, όμως, δεν χρειάζεται επιμορφωμένους άνεργους, αλλά καταρτισμένους εργαζόμενους.

Επίσης, οι Δασικές Υπηρεσίες θα μπορέσουν με τους ωφελούμενους του προγράμματος να κάνουν κάποιες εργασίες παραπάνω, για την προετοιμασία των δασών, αλλά δεν ενισχύονται με το μόνιμο προσωπικό που έχουν ανάγκη. Είναι αδιανόητο η πυροπροστασία των δασών να εξαρτάται από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και τη χρηματοδότηση τους. Απαιτείται σταθερή πολιτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here