Πολλές φορές, αν όχι όλες, ο υπόδικος που επικαλείται την ακεραιότητα των δικαστικών λειτουργών και δηλώσει ότι έχει εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία τους, έχει στόχο, κατά την άποψη μας, να επηρεάσει την απόφαση τους.

Όσον αφορά τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Αργύρη Πατακάκη, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης, για παράβαση καθήκοντος, αλλά άσκησε έφεση, μας προκαλεί απορία η πίστη που έχει, ότι οι δικαστές στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, δηλαδή, οι εφέτες, θα κρίνουν την υπόθεση με διαφορετικό «μάτι». Θα πειστούν, δηλαδή, ότι ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία, κατόπιν εξουσιοδότησης των συλλογικών οργάνων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης (οικονομικής επιτροπής και περιφερειακού συμβουλίου).

Καταρχάς, στο παρελθόν έχουν ελεγχθεί αρκετές γνωμοδοτήσεις συλλογικών οργάνων της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη νομιμότητά τους και έχουν ακυρωθεί, είτε από τα προϊστάμενα ελεγκτικά όργανα, είτε από τα ελληνικά δικαστήρια.

Επομένως, η παροχή της εξουσιοδότησης, δεν καλύπτει νομικά την ενέργεια του αντιπεριφερειάρχη. Άλλωστε, το πρωτόδικο δικαστήριο δεν αποφάνθηκε για το ποιος εξουσιοδότησε ποιον και αν έπρεπε να γίνει η εξουσιοδότηση, αλλά για το αποτέλεσμα. Δηλαδή, την απευθείας ανάθεση της ασφάλισης των οχημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Κι ερχόμαστε στην ουσία της υπόθεσης. Για ποιο λόγο, ο αντιπεριφερειάρχης και οι συνεργάτες του ανέμεναν έως την προτελευταία ημέρας της προθεσμίας και δεν ασφάλισαν εγκαίρως τα οχήματα; Είναι δυνατόν ένας φορέας αυτοδιοίκησης, να συμπεριφέρεται όπως ένας πολίτης, που σπεύδει στο «παρά πέντε», για να ασφαλίσει το όχημα του, ή να πληρώσει μία υποχρέωση του;

Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις της δικαστικής πλάνης και της ανατροπής αποφάσεων δικαστηρίων. Θα πρέπει να προκύψουν νέα σοβαρά στοιχεία, για να αλλάξει μία απόφαση. Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας ποιο νέο στοιχείο θα καταθέσει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, για πείσει τους δικαστές, ότι οι συνάδελφοι τους, πρωτοδίκες, υπέπεσαν σε νομική πλάνη;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here