Η ΔΗΛΩΣΗ του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου, ότι προωθείται νομοσχέδιο, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ένταξη του όρους Παγγαίο στο φορέα διαχείρισης της λίμνης Κερκίνη, που υπάγεται γεωγραφικά στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και ευρύτερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κινητοποίησε τη δημοτική αρχή του Δήμου Παγγαίου, η οποία έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Φίλιππος Αναστασιάδης, προκειμένου το όρος Παγγαίο να ενταχθεί στο φορέα διαχείρισης της οροσειράς Ροδόπης.

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ του συγκεκριμένου ζητήματος, εκτός από την έλλειψη συνεννόησης μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και του δημάρχου Παγγαίου, έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα, που αφορά στην ανάπτυξη του ορεινού όγκου. Ο Θ. Μαρκόπουλος θεωρεί ότι, η καλύτερη λύση είναι η δημιουργία αυτόνομου φορέα διαχείρισης, ενώ ο Φ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν είναι εφικτή η περίπτωση αυτή. Ο Θ. Μαρκόπουλος, επίσης, απέκλεισε τη δυνατότητα ένταξης του όρους Παγγαίο στο φορέα διαχείρισης της οροσειράς Ροδόπης, ενώ ο Φ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το τμήμα του βουνού που βρίσκεται γεωγραφικά στο Δήμο Παγγαίου, το 61% δηλαδή, εντάχθηκε στον παραπάνω φορέα!

ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ συμφωνούν, ότι η ένταξη του όρους Παγγαίο σε ένα φορέα διαχείρισης, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του ορεινού όγκου, με τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων και δράσεων από προγράμματα που αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ιστορία κ.ά, πτυχές ενός οικοσυστήματος. Οι προσπάθειες που έγιναν και γίνονται, από την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και από συλλόγους, έχουν βελτιώσει την κατάσταση, αλλά είναι αποσπασματικές και μικρής εμβέλειας. Το όρος Παγγαίο έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αλλά με οργανωμένο τρόπο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here