Η ΕΡΩΤΗΣΗ που κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, μεταξύ αυτών ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, για τις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων στο βορειοανατολικό Αιγαίου και στο Θρακικό πέλαγος από τουρκικά αλιευτικά σκάφη, ήταν ένα πρώτο βήμα για την ανάδειξη ενός σοβαρού ζητήματος, το οποίο, όμως, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ για ζήτημα παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και των θαλάσσιων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, πρόκειται για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για την αλιεία, από ένα κράτος που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δηλώνει ότι επιθυμεί να ενταχθεί σ’ αυτή. Οι έλληνες αλιείς υπόκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στους περιορισμούς που προβλέπει, για την προστασία της θαλάσσιας πανίδας και των οικοσυστημάτων, ενώ οι τούρκοι αλιείς λειτουργούν ανεξέλεγκτα προκαλώντας ζημία στο φυσικό περιβάλλον και οικονομική στους έλληνες, που δικαίως διαμαρτύρονται.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ από τον αρμόδιο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει, στην Ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στο ύφος που προαναφέραμε. Αντιθέτως, θα είναι μία τυπική απάντηση στο (γνωστό) στιλ «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Αναρωτιόμαστε αν έγινε κάποιο διάβημα διαμαρτυρίας, από την ελληνική πλευρά, προς την Τουρκία, για την προκλητικότητα των τούρκων αλιέων.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΥΤΌ, επομένως, πρέπει να μεταφερθεί στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τονιστεί πως δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εάν οι τούρκοι αλιείς παραβιάζουν σήμερα την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τι πρόκειται να συμβεί, εάν ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Αιγαίο; Σίγουρα θα «εξοστρακιστούν» από τους ψαρότοπους τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here