ΕΠΕΙΔΗ αναμένεται να ανοίξει νέα, μεγάλη, συζήτηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, από το νέο έτος, με αφορμή την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου για τον δεύτερο «Καλλικράτη», δράττουμε την ευκαιρία για να σχολιάσουμε τις σκοπιμότητες που διαμόρφωσαν τον σημερινό χάρτη στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Νομό Καβάλας. Με την ελπίδα και την ευχή, ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη, οι παραλείψεις και, κυρίως, οι «εγκληματικές» αποφάσεις. Μία τέτοια απόφαση δημιούργησε τον «Καλλικρατικό» Δήμο Παγγαίου, που έπειτα από τόσα χρόνια, δεν μπορεί να διοικηθεί αποτελεσματικά.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του «Καλλικρατικού» Δήμου Παγγαίου είναι χαρακτηριστική των δυσλειτουργιών που προκάλεσε, όχι το σχέδιο διοικητικής αναδιάρθρωσης, αλλά η στρεβλή εφαρμογή του. Η «ανωμαλία» οφειλόταν στην πολιτική παρέμβαση τοπικών παραγόντων, που ήθελαν να ελέγξουν τα πράγματα στην περιοχή. Δεν το κατάφεραν, ενώ «καταδίκασαν» τους πολίτες πέντε Δήμων (Ελευθερούπολης, Παγγαίου, Πιερέων, Ελευθερών, Ορφανού) να ζήσουν σε μία προβληματική (στην πράξη) κατάσταση. Η κατάσταση αυτή, με το νέο σχέδιο, πρέπει να σταματήσει και οι κοινωνίες να «ελευθερωθούν» από τα πολιτικά δεσμά.

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που θα καταθέσει η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες και οι στρεβλώσεις, χωρίς πολιτική σκοπιμότητα και με μοναδικό γνώμονα τη βιωσιμότητα των διοικητικών σχηματισμών (Δήμων). Ο Δήμος Παγγαίου πρέπει να «σπάσει» και να βρεθεί λύση πιο ορθολογικού καθορισμού των νέων ορίων.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τις «φωνές» που ακούγονται περί αυτονόμησης στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Φιλίππων, όχι μόνο είναι άστοχες, αλλά θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο, γιατί οι μικροί Δήμοι είναι καταδικασμένοι να απομονωθούν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here