Η ένταξη στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO έδωσε μεγάλη δυναμική στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Τη δυναμική αυτή αξιοποίησαν τα στελέχη της «Αναπτυξιακής Καβάλας» των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Καβάλας, για να καταγράψουν μία ακόμα επιτυχία. Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι, η πρόταση που κατέθεσε το εταιρικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχει η «Αναπτυξιακή Καβάλας» ως επικεφαλής εταίρος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαύρη Θάλασσα», αξιολογήθηκε στη 2η θέση μεταξύ των είκοσι τριών προτάσεων που εγκρίθηκαν, με συνολική χρηματοδότηση, περίπου, ενός εκατομμυρίου τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, ο διευθυντής της «Αναπτυξιακής Καβάλας», Μιχάλης Σκορδάς, για το τι σημαίνει αυτή η έγκριση για τους Φιλίππους, είπε ότι εκτός από την περαιτέρω προβολή του αρχαιολογικού χώρου, θα προβληθεί συνολικά η περιοχή.

Ο Μιχ. Σκορδάς επισκέφτηκε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου, ο οποίος τον συνεχάρη για την πρόσφατη εκλογή του ως επικεφαλής του ελληνικού δικτύου των «Αναπτυξιακών Επιχειρήσεων» του προγράμματος Leader. O Μιχ. Σκορδάς ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη και δήλωσε ότι η εκλογή αυτή αποτελεί τιμή για τον ίδιο και την «Αναπτυξιακή Καβάλας». Σχολιάζοντας την έγκριση χρηματοδότησης των Φιλίππων από το πρόγραμμα «Μαύρη Θάλασσα», ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας ευχήθηκε να «αφυπνίσει» το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο. Ακολούθησε συζήτηση για τα προγράμματα Leader που αφορούν το Νομό Καβάλας.

Στο δελτίο Τύπου της «Αναπτυξιακής Καβάλας» αναφέρονται τα ακόλουθα: «Στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης του προγράμματος «Μαύρη Θάλασσα 2014-2020» επιλέχθηκε για χρηματοδότηση το έργο με τίτλο: «HERIPRENEURSHIP», το οποίο κατατέθηκε από την «Αναπτυξιακή Καβάλας», ως επικεφαλής εταίρος εξαμελούς σχήματος, το οποίο απαρτίζεται επιπροσθέτως από τους κάτωθι εταίρους:

– The «Danube Black Sea» University Foundation-Ρουμανία

– Union οf Bulgarian Black Sea Local Authorities-Βουλγαρία

– The National Association οf Rural, Ecological and Cultural Tourism-Μολδαβία

– Iakob Gogebashvili Telavi State University-Γεωργία

– Governorship οf Istanbul-Τουρκία

Το έργο, προϋπολογισμού 1.335.626,91€, στοχεύει στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της αγοράς εργασίας στις περιοχές των εταίρων, αλλά και ευρύτερα, μέσω της δημιουργίας πολυεπίπεδων συνεργειών που αφορούν τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον τομέα της δημιουργικής και πολιτιστικής βιομηχανίας. Ακρογωνιαίο λίθο της στοχευμένης αυτής παρέμβασης αποτελεί η επικέντρωση του έργου σε κοινότητες της Μαύρης θάλασσας, οι οποίες διαθέτουν στο περιβάλλον τους πολιτιστικά μνημεία πιστοποιημένα από την UNESCO. Σε ότι αφορά τη δική μας περιοχή ευθύνης, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί τον προφανή, εμβληματικό χώρο συσπείρωσης. Το έργο «HERIPRENEURSHIP» είναι ένα από τα μόλις 23 έργα που επιλέχθηκαν από την κοινή Τεχνική Γραμματεία του προγράμματος «Μαύρη Θάλασσα», από ένα σύνολο 257 προτάσεων. Μαζί με το έργο «Dionysos» του προγράμματος «INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020» και τα δύο τοπικά προγράμματα CLLD/LEADER, εντάσσεται στη στρατηγική στόχευσή μας για ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού Καβάλας κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Σημειώνεται ότι, οι συνολικοί πόροι που διατίθενται από τα ανωτέρω έργα, για την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής, ξεπερνούν τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here