Σε «αγώνα δρόμου» με αντίπαλο τον χρόνο, πρέπει να επιδοθούν η Ελλάδα και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, έως το έτος 2020, για να υλοποιήσουν τους στόχους στον τομέα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Στόχοι που έπρεπε να έχουν επιτευχθεί πριν αρκετά έτη, για τους οποίους υπάρχει δέσμευση, πρέπει να υλοποιηθούν εντός των επόμενων δυόμισι ετών! «Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα», τόνισε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη της συνάντησης εργασίας για τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ξενοδοχείο Lucy.

Μόλις στο 6% η ανακύκλωση στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.

Τις εργασίες παρακολούθησε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος σημείωσε ειδικά για την ανακύκλωση, ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει ποσοστό 6%, ενώ η χώρα δεσμεύτηκε να φτάσει στο 50% έως το 2020! «Η συνάντηση αυτή έχει ουσιαστικό χαρακτήρα. Είναι μία συνάντηση εργασίας και φεύγοντας από εδώ, πρέπει να έχουμε κάνει ένα βήμα παραπάνω», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι, η Ελλάδα πρέπει να δει τη διαχείριση των αποβλήτων με διαφορετική «οπτική γωνία», έτσι ώστε να κάνει γρήγορα και αποτελεσματικά βήματα προόδου. Ο βασικός στόχος είναι, να υπάρχουν καλά στελεχωμένοι και λειτουργικοί φορείς, που θα γίνουν το «εργαλείο» για την επίτευξη των στόχων. Στο επόμενο νομοσχέδιο, είπε, θα δοθούν κίνητρα στην τοπική αυτοδιοίκηση, με σκοπό να αναπτύξει περισσότερες δραστηριότητες στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων δεν έχει προχωρήσει στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. Άλλοι Δήμοι έκαναν κάποια βήματα και άλλοι βρίσκονται αρκετά πίσω. Οι λόγοι, όπως ανέφερε η δήμαρχος Καβάλας, είναι αρκετοί, όπως: οι περιορισμένοι πόροι, η υποστελέχωση των Υπηρεσιών, η έντονη γραφειοκρατία, η έλλειψη πολιτικής βούλησης και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. «Τα προβλήματα είναι πολλά. Η διαχείριση, επίσης, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και θέλουμε να είναι. Η υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού είναι σημαντική και απαραίτητη. Αλλά, δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και απαιτείται συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι, οι παράγοντες που θα βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου είναι: η διάθεση και η ικανότητα των φορέων, η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών και η αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών. Οι πολίτες, επεσήμανε, είναι το «κλειδί» της επιτυχίας. «Ο πυρήνας κάθε πετυχημένου συστήματος, είναι ο τελικός χρήστης. Πρέπει να εμπνεύσουμε τους πολίτες», σχολίασε.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και μίλησαν: ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ., Χρήστος Μέτιος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Α.Μ.-Θ. και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, βουλευτές, υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, εκπρόσωποι του φορέα «Διαχείριση Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Α.Ε.», δήμαρχοι και στελέχη Δήμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here