Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος το τριήμερο των Φώτων η κοινότητα του Βώλακα, θα αποτελέσει το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων και φυσικά τον κύριο τόπο προορισμού για πάρα πολλούς επισκέπτες.

Η αναβίωση με πραγματικά μοναδικό τρόπο τόσο πολλών παραδοσιακών δρώμενων αποτελεί από μόνο του τον καλύτερο λόγο για να επισκεφθεί κάποιος το όμορφο χωριό του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου. Για τρεις ημέρες το ολόκληρο το χωριό και οι εκατοντάδες επισκέπτες ζουν στους ρυθμούς των κουδουνοφόρων, που με την τρομακτική τους παρουσία και τους εκκωφαντικούς ήχους των κουδουνιών κρατούν μακριά το «κακό». Διονυσιακά δρώμενα που διατηρήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου και έχουν το κάθε ένα την δική του σημασία, αναβιώνουν έτσι όπως μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η κοινότητα του Βώλακα είναι ένας από τους τόπους όπου η αναβίωση αυτών των δρώμενων γίνεται με τέτοιο ιδιαίτερο τρόπο. Αράπηδες, αρκούδες, η καμήλα και ο παραδοσιακός γάμος είναι μερικά από τα δρώμενα ή τα έθιμα που μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι επιλέξουν να επισκεφθούν τον Βώλακα το τριήμερο των Φώτων.

Ανήμερα των Φώτων επίσης, οι Αράπηδες κάνουν την εμφάνιση τους και στον οικισμό του Παγονερίου. Το πρωί και μετά το τέλος της λειτουργίας οι Αράπηδες, κάνουν την εμφάνιση τους στην πλατεία του χωριού, όπου από νωρίς έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι και επισκέπτες έχοντας την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασί και παραδοσιακά εδέσματα που συνοδεύουν την αναβίωση του παραδοσιακού δρώμενου. Στο υπόλοιπο της ημέρας το δρώμενο δίνει την θέση του σε έναν παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού, με την συμμετοχή των κατοίκων, των επισκεπτών και φυσικά των Αράπηδων. Εδέσματα και κρασί προσφέρονται στους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και είναι φροντίδα του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here