Το 1ο Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.) Καβάλας συμμετείχε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στo πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Σχολεία-πρέσβεις του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»με ομιλητές: τον επικεφαλής του γραφείου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, τον Κώστα Χρυσόγονο, μέλος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, επίκουρη καθηγήτρια (έδρα Jean Monnet, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς), την Δρ. Σοφία Παπαδημητρίου, προϊσταμένη εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και την Ελευθερία Μαρκοζάνη, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος  Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε έξι χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιρλανδία) και από το σχολικό έτος 2015-2016 πιλοτικά στην Ελλάδα και την Μάλτα. Το 1ο ΓΕ.Λ. Καβάλας συμμετείχε στην πιλοτική φάση υλοποιώντας δράσεις σχετικά με το προσφυγικό και κατόπιν αξιολόγησης των δράσεων αυτών, απέκτησε τον τίτλο: «Σχολείο πρέσβης του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου, δημιουργώντας ένα  δίκτυο καθηγητών «πρέσβεων του Ε.Κ.» (Senior Ambassadors) και αντιστοίχως ενός δικτύου μαθητών «πρέσβεων του Ε.Κ.» (Junior Ambassadors).

Στοχεύει να ενθαρρύνει τους νέους, μαθητές γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης, να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους ως ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουν το έργο και τις αρμοδιότητες του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να αντιληφθούν πώς μπορούν να συμμετέχουν καλύτερα στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ορίζοντα τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019. Τόσο οι συμμετέχοντες καθηγητές, όσο και οι μαθητές, οφείλουν να δράσουν πολλαπλασιαστικά εμπλέκοντας φορείς της τοπικής κοινωνίας στο εγχείρημά τους.

Κεντρικός στόχος των δράσεων του 1ου ΓΕ.Λ. Καβάλας για το 2017, είναι η εμπέδωση και ανάδειξη των αξιών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της δημοκρατικής οργάνωσης της κοινωνίας, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες της ελευθερίας, της ανοιχτής κοινωνίας, του διαλόγου και της ανεκτικότητας μεταξύ των πολιτών.

Την ευθύνη και τον συντονισμό του προγράμματος έχουν οι καθηγήτριες: Θεοδώρα Γκάγκου (ΠΕ02), Αναστασία Γκίκα Αναστασία (ΠΕ13), Όλγα Παυλίδου (ΠΕ02), Παναγιώτα Σταυρακάρα (ΠΕ14-04, πρέσβης του Ε.Κ. (EP Senior Ambassador), Αναστασία Χαλκίδου (ΠΕ10, πρέσβης του Ε.Κ. (EP Senior Ambassador).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here