Νερό το πολύ για δέκα ημέρες, για την άρδευση των αγροκτημάτων ολόκληρου του λεκανοπεδίου από το αρδευτικό δίκτυο.

Με μεγάλη προσπάθεια οι υπεύθυνοι του τοπικού ΤΟΕΒ προσπαθούν να διαχειριστούν τα λιγοστά πλέον αποθέματα νερού που έχουν απομείνει στην λίμνη των Λευκογείων η οποία τροφοδοτεί το αρδευτικό δίκτυο του λεκανοπεδίου. Στόχος φυσικά της όλης προσπάθειας να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι καλλιεργητές και αν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί το σύνολο των καλλιεργητών.

Όπως όμως όλοι γνωρίζουν στον ακριτικό Δήμο και καλύτερα απ΄όλους οι ίδιοι οι καλλιεργητές, η προοπτική αυτή βρίσκεται πλέον εκτός σχεδιασμού. Είναι δεδομένο πλέον πως ακόμα και όσοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν νερό από το δίκτυο τις επόμενες ημέρες θα έχουν πραγματικά περιορισμένες επιλογές. Το νερό διατίθεται με πρόγραμμα για λίγες ημέρες σε κάθε τμήμα του δικτύου. Έτσι την μία ημέρα ποτίζουν καλλιεργητές σε κάποια χωριά και  την επομένη κάπου αλλού και όλα ακολουθούν μία συγκεκριμένη σειρά προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετηθούν οι καλλιεργητές όλων των χωριών. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό, αφού σε πολλές περιπτώσεις μετά από μία ημέρα άρδευσης η επόμενη μπορεί να είναι μετά από τέσσερις ή πέντε ημέρες ή όσες χρειαστούν  για να ολοκληρωθεί ή έστω και μικρής διάρκειας άρδευση στα υπόλοιπα τμήματα του δικτύου.

Οι κίνδυνοι πλέον είναι ορατοί για τους καλλιεργητές της περιοχής, δεδομένου πως πολλές καλλιέργειες βρίσκονται αυτή την περίοδο σε στάδιο ανάπτυξης καρπών και η ανάγκη για νερό είναι άμεση  και τραγικά μεγάλη. Την ίδια στιγμή η δυνατότητες άρδευσης είναι πραγματικά περιορισμένες. Όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι παραγωγοί το  κακό δεν περιορίζεται μόνο στο γεγονός πως δεν μπορούν να ποτίσουν κάνοντας χρήση του αρδευτικού δικτύου, αλλά ακόμα και αν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους άρδευσης αυτό δεν είναι δυνατόν. Όταν δεν επαρκεί το νερό του δικτύου κάποιοι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν αντλίες και να ποτίσουν από ρέματα και νερόλακκους.

Όμως ούτε στα σημεία αυτά υπάρχει η αναμενόμενη επάρκεια. Είναι γενικευμένο το φαινόμενο της λειψυδρίας και αφορά προφανώς το σύνολο του υδροφόρου ορίζοντα ολόκληρου του λεκανοπεδίου. Ρυάκια και κανάλια που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τους καλλιεργητές δεν έχουν πλέον νερό, δημιουργώντας πραγματικά συνθήκες «ασφυξίας» στους καλλιεργητές. Έτσι οι καλλιεργητές βρίσκονται «επί ποδός» όλο το εικοσιτετράωρο προκειμένου να προλάβουν να ποτίσουν λίγες ώρες όλες τους καλλιέργειες, χρεισημοποιόντας τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Δεν είναι λίγοι οι καλλιεργητές που αρχίζουν να «βλέπουν» μπροστά τους το εφιαλτικότερο σενάριο.

Σκέφτονται πως θα αναγκαστούν να επιλέξουν ποια χωράφια θα ποτίσουν, αφήνοντας στο έλεος της ανομβρίας. Δεν υπάρχει άλλοι λύση, υποστηρίζουν, προκειμένου να σωθεί ένα μέρος των καλλιεργειών και να μην υποστούν ολοκληρωτική καταστροφή σαν αποτέλεσμα της ελλιπούς άρδευσης.

Το σενάριο αυτό φυσικά αποτελεί την χειρότερη εξέλιξη για την φετινή καλλιεργητική περίοδο μιας και θα βυθιστεί κυριολεκτικά το εισόδημα των καλλιεργητών αν αναγκαστούν να «θυσιάσουν» μέρος της παραγωγής τους για να εξασφαλίσουν την υπόλοιπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here