OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο Σενζέν της μακρινής Κίνας βρίσκεται, από την περασμένη Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017, πολυμελής αποστολή του Δήμου Καβάλας, με επικεφαλής τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, συμμετέχοντας στο τοπικό φεστιβάλ αδελφοποιημένων πόλεων της κινεζικής μεγαλούπολης. Η Καβάλα, μάλιστα, είναι η τιμώμενη πόλη στο φεστιβάλ, γεγονός που θα δώσει ιδιαίτερη προβολή στην περιοχή. Τόσο η δήμαρχος, όσο και οι συνεργάτες της, θα εκμεταλλευτούν το ταξίδι, για την ενίσχυση της σχέσης με το Σενζέν και την τουριστική αγορά της Κίνας.

Αφετηρία για μία δυναμική πορεία του τουρισμού το έτος 2018 στην Καβάλα

Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, συνεδρίασε η επιτροπή τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας, για την ψήφιση του σχεδίου τουριστικής προβολής του έτους 2018. Η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση, «Δημωφέλεια», έχει στη διάθεση της, για να χαράξει την στρατηγική του Δήμου Καβάλας την ερχόμενη, τουλάχιστον, τουριστική περίοδο, δύο σημαντικά εργαλεία. Το πρώτο είναι τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία το έτος 2017 και το δεύτερο, τα αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ των επισκεπτών, που πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγιο, από σπουδαστές του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και το προσωπικό της επιχείρησης.

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Αναστασία Ιωσηφίδου, ευχαρίστησε τους ξενοδόχους και τον τοπικό Σύνδεσμο, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της διάθεσης των στοιχείων και το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., για τη συνεργασία στην υλοποίηση της έρευνας. Στην ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των στοιχείων που παρείχαν οι ξενοδόχοι και των στοιχείων από τα ερωτηματολόγια, στηρίχθηκε, σε μεγάλο ποσοστό, το σχέδιο τουριστικής προβολής του έτους 2018, το οποίο είναι το εφαλτήριο για την κεφαλαιοποίηση του πρωτόγνωρου τουριστικού ρεύματος που καταγράφηκε την περασμένη περίοδο και, συγχρόνως, η αφετηρία μιας δυναμικής πορείας του τουρισμού στην Καβάλα.

Το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως αναφέρει ο πρόλογος του σχεδίου τουριστικής προβολής, επιβάλλει την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου και μακροπρόθεσμου τουριστικού σχεδιασμού με κατάλληλες ενέργειες. Οι βασικοί στόχοι του σχεδιασμού αυτού, σημείωσε η Αν. Ιωσηφίδου, είναι η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η αύξηση της μέσης ημερήσιας δαπάνης των επισκεπτών και η βελτίωση των υποδομών.

Η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» παρουσίασε, επιγραμματικά, τους βασικούς άξονες και τις δράσεις του σχεδίου και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στα μέλη της επιτροπής τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, για να καταθέσουν τις παρατηρήσεις, τα σχόλια και τις προτάσεις τους. Ορισμένα από τα μέλη σχολίασαν ότι το σχέδιο απεστάλη μερικές ώρες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής και δεν είχαν επαρκή χρόνο για να το μελετήσουν. Για τον λόγο αυτό, ο εκπρόσωπος του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας», Μιχάλης Καπέτης, ζήτησε να αποσυρθεί η ψήφιση του θέματος, αλλά το αίτημα του απορρίφθηκε από την πρόεδρο της επιτροπής. Επί του σχεδίου τουριστικής προβολής τοποθετήθηκαν, επίσης, οι εκπρόσωποι των συνδυασμών «Καβάλα-Φίλιπποι, Ανοιχτή Πόλη», Ορέστης Νικολαΐδης και «Κοινωνική Παρέμβαση», Μανώλης Κελαϊδάκης, καθώς και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ξενοδόχων Καβάλας και του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Το σχέδιο τουριστικής προβολής έτους 2018 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αφού μειοψήφησε ο Μ. Καπέτης, ο οποίος δήλωσε «παρών» και επιφυλάχθηκε, για την τοποθέτηση της παράταξης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ακόμα, το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας του Δήμου Καβάλας. Η Αν. Ιωσηφίδου είπε ότι θα γίνει συνεργασία με το Επιμελητήριο, με σκοπό την ανάδειξη του συνόλου των τοπικών προϊόντων και συμπλήρωσε ότι στην προσπάθεια αυτή, θα συμβάλλει ένας διακεκριμένος σεφ, με καταγωγή από την Καβάλα, ο οποίος θα διοργανώσει σε εστιατόριο της Αθήνας, όπου ζει και εργάζεται, μία εβδομάδα Καβαλιώτικης κουζίνας, με στόχο την προβολή της τοπικής γαστρονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here