Του Βασίλη Τζιτζή, Σκάλα Καλλιράχης Θάσος

Όλοι  ξέρετε, ότι το βιζόν ένα  ζωάκι, που το γδέρνουνε για το τομάρι του και μαζί με άλλα σαράντα κάνουν μια γούνα για να ντύσουν ένα άλλο ζώο, όρθιο αυτή τη φο-ρά και ένα άλλο ζώο πληρώνει το έγκλημα.

Στην ιστορία μας δεν χρειάστηκαν σαράντα ζωάκια, αλλά μόνο είκοσι τέσσερα, διότι πρόκειται για ζακέτα.

Ο Περίανδρος είχε μεγάλο όνομα, αλλά μικρό μυαλό.

Ένας δικηγορίσκος της οκάς, ίσα, ίσα με κάτι υποθεσούλες της οκάς έβγαζε μετά βίας τα προς το ζείν.

Έτυχε τώρα σε μια συνεδρίαση του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών να παρευρίσκεται η κόρη του  συμβολαιογράφου κυρίου Ξενοφώντος Χατζηιωάννου.

Η παρουσία της στο δικηγορικό σύλλογο, δεν είχε καμία σχέση με την συνεδρία-ση, που είχε για θέμα την κάθοδο στην απεργία ή μη. Η παρουσία της είχε σκοπό να βρει τον αντικαταστάτη του πατέρα της, που σε λίγο από έξι μήνες θα έβγαινε στη σύνταξη και έπρεπε κάποιος να τον αντικαταστάσει.

Βέβαια ο σκοπός ήταν διπλός να βρεθεί ο αντικαταστάτης και να είναι λίγο της προκοπής και ενδεχομένως να γίνει και άνδρας της κόρης.

Από το σύνολο των δικηγόρων, που μίλησαν ο μόνος που δεν άνοιξε το στόμα του ήταν ο Περίανδρος και αυτόν έβαλε στο μάτι η Βιργινία. η κόρη του συμβολαιογράφου.

Αφού τον ξεμονάχιασε, πήγανε σε μια καφετέρια και εκεί του τα έκανε όλα λιανά περί συμβολαιογραφείου μετά καλής πελατείας, λόγω μπαμπάς θα συνταξιοδοτηθεί να αναλάβει το συμβολαιογραφείο έναντι κάποιου ποσού που θα συζητηθεί ή βάζει στο κεφάλι του στεφάνι και δεν πληρώνει το ποσόν.

Σε μισή ώρα μέσα αποφάσισε το δεύτερο και απάνω στους τρείς μήνες έγινε ο γάμος και ο πεθερός άρχισε να κατατοπίζει τον γαμπρό του στα τρέχοντα ζητήματα του γραφείου.

Όλοι οι πελάτες ήταν εκλεκτοί, ένας και ένας, δύο τρείς που ήταν επισφαλείς να φροντίσει να πληρώνεται προκαταβολικά, διότι, έτσι και βγούνε από το γραφείο ξεχνάνε να γυρίσουν για να πληρώσουν.

Παραλαμβάνει τόσους πελάτες, την γραμματέα, μια πλαδαρή καγκουρό με γυαλιά το αυτοκίνητο με δικό του πάρκινγκ στο στενό της τράπεζας και αφού του έδωσε  τα κλειδιά του ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία.

Για τον Περίανδρο αυτό ήταν τύχη.

Άλλοι δικηγόροι ψάχνουν χρόνια ένα συμβολαιογραφείο και αυτόν του έλαχε χωρίς καν να το ονειρευτεί ένα από τα καλλίτερα συμβολαιογραφεία των Αθηνών.

Όσο για την Βιργίνια, δεν γίνεται λόγος, μορφωμένη κοπέλα, πτυχιούχος της νομικής σοβαρή, τύπος συζύγου που πολλοί θα ζήλευαν τον Περίανδρο για την τύχη του. Και πάνω από όλα αρκετά όμορφή, που δεν έδινε δικαίωμα να κοιτάξει άλλη γυναίκα.

Πέρασε το πρώτο εξάμηνο και ο Περίανδρος όταν λογάριασε πόσα λεφτά πιάνει κατά μέσον όρο τον μήνα, έτριβε τα χέρια του, ούτε στον ύπνο του μπορούσε να φανταστεί τα νούμερα.

Οι τσέπες του χόρτασαν στο χιλιάρικο, που φαίνεται το είδε ο διάολος και βάλθηκε να του τα πάρει, με τη μορφή του βιζόν.

Την Καίτη την γνώρισε, όταν περίμενε κάτω από την μαρκίζα να σταματήσει η βροχή και όπως έτρεχε για το αυτοκίνητό, έτρεχε και μια κοπέλα προς την ίδια κατεύθυνση.

Όταν έφτασε στο αυτοκίνητό του άνοιξε γρήγορα την πόρτα και μπήκε μέσα, αλλά η κοπέλα έμεινε μετέωρη έξω και αναγκάστηκε να ανοίξει την πόρτα και να της πει να μπει.

Την ρώτησε που πάει, εκείνη είπε τέρμα Πατήσια, ο ίδιος πήγαινε Αμπελοκήπους δεν βαριέσαι θα έκανε έναν κύκλο δεν πειράζει θα την πήγαινε στο σπίτι της, με τέτοιον καιρό.

Την άλλη μέρα πάλι την ίδια ώρα σχόλαγε από το δικηγορικό γραφείο που δούλευε σαν γραμματέας, αν και ήταν καθηγήτρια φιλολογίας και περίμενε διορισμό.

Το βιολί συνεχίστηκε για μια βδομάδα και έγινε πρόγραμμα να την πηγαίνει στο σπίτι της και να μάθει ένα σωρό πράγματα για την ζωής της. Με πολλά βάσανα και στερήσεις τελείωσε τις σπουδές της, έχει μια άλλη αδερφή η οποία σπουδάζει και εκείνη και την συντηρεί η Θεώνη.

Χθες όμως έγινε κάτι το συνταρακτικό, που ο Περίανδρος το φυσάει και δεν κρυώνει.

Όπως χάζευε η Θεώνη τις γούνες μπήκε μέσα και ο Περίανδρος και την είδε να χαϊδεύει μια ζακέτα βιζόν και αμέσως ντράπηκε και την άφησε κάτω. Γέλασε εκείνος και την πήρε και την έριξε πάνω της και της είπε με γεια. Πάρτε τα μέτρα της και δώστε μου τον λογαριασμό.

Δάκρυσε η Θεώνη και εκείνη τη μέρα τον άφησε να  μπερδέψει τον λεβιέ ταχυτήτων και να τον ψάχνει ανάμεσα στα μπούτια της.

Το Σάββατο ήταν έτοιμη η βιζόν και την έστειλαν στην διεύθυνση που είχε σημειώσει ο Περίανδρος πίσω από μια δική του μπίζνες καρτ με τη διεύθυνση του σπιτιού του.

Ο μικρός που πήγε με το μοτοσακό με την κάρτα στο χέρι, αντί να την πάει στη διεύθυνση τέρμα Πατησίων, την πήγε στην διεύθυνση στους Αμπελοκήπους, δηλαδή στο σπίτι του Περίανδρου και το δέμα το παρέδωσε στην γυναίκα του. Εκείνη όταν άνοιξε το δέμα και είδε το βιζόν, χίλιες σκέψεις έκανε και δεν μπο-ρούσε να βρει μια δικαιολογία και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι κάποια παρεξήγηση θα έγινε.

Όπως έψαχνε για την κάρτα του αποστολέα βρήκε την κάρτα του ανδρός της και από πίσω τη διεύθυνση του παραλήπτη και αμέσως μπήκε στο νόημα.

Χωρίς να χάσει καιρό πήρε τηλέφωνο την Θεώνη και της είπε, ότι κατά λάθος της φέρανε ένα δέμα, που προοριζόταν για εκείνη και θα της το στείλει με ένα ταξί, η μάλλον θα το φέρει η ίδια και για να την γνωρίσει. Πράγματι πήγε το δέμα το πήγε με ταξί και η Θεώνη το περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία μαζί με την αδερφή της.

Όταν παρέδωσε το δέμα ζήτησε συγγνώμη για την ανωμαλία και όταν ήταν έτοιμη να φύγει την ρώτησαν, πώς και πήγε το δέμα στο σπίτι της.

Είναι η διεύθυνση του σπιτιού μας είπε στα κορίτσια και ο μεταφορέας κατά λάθος αντί να δει τη δική σας την διεύθυνση στο πίσω μέρος της κάρτας, είδε το μπροστινό και το έφερε στο σπίτι του Περίανδρου.

Εγώ είμαι η γυναίκα του.

Τι έγινε στο σπίτι του Περίανδρου, δεν περιγράφεται με λόγια, ούτε που να μείνει δεν έχει μέρος, καλά να πάθει ο κόπανος με το μεγάλο όνομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here