Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Δράμας δεν είναι ένα Μέσο Ενημέρωσης, δηλαδή μία επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά ένας φορέας που εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας και τους ανέργους, που, δυστυχώς, πληθαίνουν στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Νομό Δράμας.

Ως εκ τούτου, οι απόψεις που δημοσιεύει το διοικητικό συμβούλιο ενός φορέα, πρέπει να απηχούν την πλειοψηφία, έστω, των μελών του. Όχι μόνο των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και των σωματείων που ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου.

Ο ιδιοκτήτης ενός Μέσου Ενημέρωσης, όταν εκφράζει (δημοσίως) την άποψη του, θα «λογοδοτήσει» στον εαυτό του και πιθανόν στη Δικαιοσύνη, αν η άποψη του θίγει κάποιο πρόσωπο, ή συλλογικότητα. Ο δημοσιογράφος, επίσης, που εργάζεται στο Μέσο Ενημέρωσης, θα «λογοδοτήσει» στον προϊστάμενο του, στον συνδικαλιστικό φορέα που ανήκει (αν είναι μέλος κάποιας Ένωσης Συντακτών) και στη Δικαιοσύνη. Τα Μέσα Ενημέρωσης και ειδικότερα οι συντάκτες, έχουν την ελευθερία να ασκούν κριτική προς όλους όσοι κατέχουν μία δημόσια θέση, όπως είναι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συνδικαλιστικών σωματείων και των Εργατικών Κέντρων. Παράλληλα, όμως, δέχονται την κριτική του κοινού, θετική, ή αρνητική, για τις θέσεις και τις απόψεις που διατυπώνουν. Αυτή είναι η δημοκρατία.

Ωστόσο, οι γενικεύσεις, ή όπως λέγεται στη λαϊκή γλώσσα «τσουβάλιασμα», έχουν στόχο την απαξίωση κλάδων και ομάδων. «Οι γενικεύσεις έχουν άλλες σκοπιμότητες και είναι σαφείς», αναφέρει η διοίκηση του Ε.Υ.Κ. Δράμας σε πρόσφατη ανακοίνωση, με αφορμή τον σχολιασμό δημοσιεύματος τοπικής εφημερίδας για τις απεργιακές συγκεντρώσεις την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Αναφέρει, ακόμα, ότι τα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα έχουν μία «γνωστή τακτική, από την οποία δεν ξέφυγε σχεδόν κανένας εκδότης και δημοσιογράφος». Δηλαδή, ασκούν κριτική με γενικεύσεις, με στόχο την απαξίωση άλλων επαγγελματικών κλάδων και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Δεν είναι, όμως, γενίκευση η άποψη, ότι τα Μέσα Ενημέρωσης ακολουθούν μία «γνωστή τακτική» και κατ’ επέκταση απαξίωση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα; Ο κόσμος της ενημέρωσης και το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να περιφρουρήσουν την αξιοπιστία τους. Κι αυτό δεν γίνεται με την αμοιβαία απαξίωση των χώρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here