Έχει απόλυτο δίκιο η δήμαρχος Παρανεστίου, Αλίκη Σωτηριάδου, να αισθάνεται με «δεμένα τα χέρια», όσον αφορά τα έργα βασικών υποδομών που έχει ανάγκη ένας Δήμος, όπως η κατασκευή ενός σταθμού βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, ή μιας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, επειδή οι Δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των δύο χιλιάδων κατοίκων, δεν μπορούν να εντάξουν έργα στο Ε.Σ.Π.Α.

Η βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των δημοτών σε τέτοιους Δήμους, πρέπει να είναι προτεραιότητα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με τους πόρους που διαχειρίζεται, της κεντρικής διοίκησης, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει κύρια αρχή της, την ενίσχυση των φτωχότερων Περιφερειών της Ένωσης.

Εάν δεν μπορεί να βοηθήσει με το Ε.Σ.Π.Α. τους «μικρούς» Δήμους και τις «μικρές» Περιφέρειες, πρέπει να βρει ένα άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, αν και νομίζουμε πως υπάρχουν τέτοια εργαλεία, όπως το πρόγραμμα Leader, το οποίο αφορά ορεινές, νησιωτικές και γενικότερα μειονεκτικές περιοχές (και όχι μόνο). Εάν και αυτά τα προγράμματα έχουν πληθυσμιακό όριο, που εξαιρεί κάποιους Δήμους από τη χρηματοδότηση, ο περιορισμός αυτός πρέπει να αρθεί.

Λόγω της κρίσης, σημαντικός αριθμός συμπολιτών, κυρίως νέων ανθρώπων, επέλεξαν να αφήσουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και να αρχίσουν μία νέα ζωή στην ελληνική ύπαιθρο, σε τόπους όπως ο Δήμος Παρανεστίου. Το «φαινόμενο» αυτό πρέπει να ενισχυθεί, για να αποκτήσει η περιφέρεια και περισσότερο οι μειονεκτικές σήμερα περιοχές, τη δυναμική ώστε να προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων.

Η Αλίκη Σωτηριάδου, ως επικεφαλής της επιτροπής των Δήμων με πληθυσμό μικρότερο των δύο χιλιάδων κατοίκων στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, καλείται να αφυπνίσει τους βουλευτές Δράμας και της υπόλοιπης Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. κι αυτοί την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωβουλευτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here