Στην Γενεύη της Ελβετίας μετέβη αντιπροσωπεία της Έδρας UNESCO Con-E-Ect, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για να συμμετάσχει στην 1η παγκόσμια συνάντηση των Εδρών UNESCO που ανήκουν στο χώρο των Φυσικών Επιστημών. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και την αποστολή από την Καβάλα αποτέλεσαν: ο διευθυντής της Έδρας, καθηγητής Δ. Εμμανουλούδης, ο αναπληρωτής διευθυντής, επίκουρος καθηγητής Γ. Ζαΐμης και η υπεύθυνη χρηματοδοτήσεων, Ιώ Χατζηβαρύτη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Έδρα UNESCO Con-E-Ect εξουσιοδοτήθηκε από τον νομπελίστα καθηγητή, X. Ζερεφό, να εκπροσωπήσει στο συνέδριο την Έδρα Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στόχος της συνάντησης ήταν, η δικτύωση των Εδρών Φυσικών Επιστημών της UNESCO και η δημιουργία συνεργασιών, με βάση τις προτεραιότητες της κάθε Έδρας και τις υπάρχουσες χρηματοδοτικές ευκαιρίες. Για την Έδρα UNESCO Con-E-Ect, που μόλις ολοκλήρωσε το πρώτο έτος λειτουργίας της, στόχος ήταν και η γνωριμία με τις αντιπροσωπείες των υπόλοιπων Εδρών του κόσμου, καθώς και με τα υψηλόβαθμα στελέχη της UNESCO.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, οι εκπρόσωποι της Έδρας UNESCO Con-E-Ect είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ομάδες εργασίας, για τη διαμόρφωση των GENEVA Milestones (Η διακήρυξη της Γενεύης), που από δω και στο εξής, θα διέπει τις δράσεις δικτύωσης όλων των Εδρών παγκοσμίως. Η κάθε Έδρα εξέθεσε σε poster, σε έκθεση που στήθηκε για τον σκοπό αυτό στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, τα έργα που υλοποιεί και τα οποία συνεισφέρουν στους στόχους της Agenda 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ακόμα, στο πλαίσιο της συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο CERN και το Biotech Campus. Επίσης, η Έδρα UNESCO Con-E-Ect είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρωτοβουλία, για την ένταξη του ποταμού Νέστου στον πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα», καθώς στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος από την UNESCO και Έδρες που είναι ήδη ενταγμένες στο εν λόγω πρόγραμμα.

Στο προσεχές διάστημα, η Έδρα Con-E-Ect θα οργανώσει το πρώτο τεχνικό workshop (19-20/10/2017) στον ποταμό Νέστο, για τη προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας, για την ένταξη του ποταμού στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα», με τη συμμετοχή διευθυντών περιοχών που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα απ’ όλο τον κόσμο.

Η Έδρα UNESCO, Con-E-Ect «Προστασία και διατήρηση σε Παρόχθια και Δελταϊκά Οικοσυστήματα και ανάπτυξη του Οικοτουρισμού», ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2016 και εδρεύει στο Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Σκοπός της Έδρας, είναι να δημιουργηθεί ένα διεθνές πλαίσιο κοινής στρατηγικής, για την προστασία και τη διατήρηση των παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων, όπως και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού σε αυτά, σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here