Ανάβαση στην κορυφή Μύτικας του Ολύμπου, στο ψηλότερο σημείο της Ελλάδας

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας

0
103

Η ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, σε χειμερινές συνθήκες, δίκαια θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ορειβατικά επιτεύγματα, γιατί είναι εξαιρετικά επίπονη και επικίνδυνη, λόγω του πολύ χιονιού και της έντονης κλίσης που παρουσιάζει η διαδρομή μέχρι την κορυφή. Γι’ αυτό, απαιτείται καλή φυσική κατάσταση, άριστη τεχνική κατάρτιση και μεγάλη εμπειρία.

Η ανάβαση που πραγματοποίησαν τρία μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας, το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Απριλίου 2017, ήταν άκρως επιτυχημένη. Η ομάδα των ορειβατών, αποτελούμενη από τους: Θανάση Δασκαλούδη, Βαγγέλη Φάκα και Φωτεινή Φετά, ξεκίνησε την ανάβαση αργά το απόγευμα της Παρασκευής και μετά από νυχτερινή πορεία τριών ωρών, διανυκτέρευσε στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, ενώ την επόμενη ημέρα προωθήθηκε μέχρι το οροπέδιο των Μουσών στο καταφύγιο του Χ. Κάκαλου στα 2.650 μέτρα.

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και η μεγάλη διαύγεια της ατμόσφαιρας, επέτρεψαν στους ορειβάτες να απολαύσουν το μοναδικό σε ομορφιά αλπικό τοπίο του Ολύμπου. Την Κυριακή, νωρίς το πρωί, τα μέλη του Ε.Ο.Σ. Καβάλας αναρριχήθηκαν μέχρι την ψηλότερη κορυφή του βουνού, τον Μύτικα, στα 2.917 μέτρα.

Οι ορειβάτες, χαρούμενοι για τη δύσκολη κατάκτηση της κορυφής, απόλαυσαν την εκπληκτική θέα που προσφέρει το ψηλότερο σημείο της Ελλάδας.

Αναβάσεις στο Σύμβολο και στο Παγγαίο όρος

Επίσης, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, μέλη του Ε.Ο.Σ. Καβάλας πραγματοποίησαν μία εύκολη, αλλά ενδιαφέρουσα, πορεία πέντε ωρών στο όρος Σύμβολο, με αφετηρία το Μυρτόφυτο. Ανάλογες πεζοπορίες προσελκύουν αρκετά άτομα και προσφέρονται ως «εισαγωγικές» για τα νέα μέλη, ενώ διατηρούν το ενδιαφέρον και των έμπειρων. Άριστοι ξεναγοί, λόγω εντοπιότητας, οι: Κλεάνθης Μπόζης και Παναγιώτης Μπουλάς, φρόντισαν για τη διάνοιξη και τη σηματοδότηση του μονοπατιού.

Αντιθέτως, το μονοπάτι της Εικοσιφοίνισσας, ένα από τα πιο γνωστά και ενδιαφέροντα του Παγγαίου όρους, λόγω του μήκους του απαιτεί πολύωρη πεζοπορία, με κέρδος την ανάβαση σε κορυφές που είναι απομακρυσμένες από τα υπόλοιπα μονοπάτια. Από το μονοπάτι αυτό, πέντε άτομα ανέβηκαν μέχρι την κορυφή Τσεκούρι στα 1.710 μέτρα. Η μικρή ομάδα, με τη βοήθεια της πολύ καλής ημέρας, ολοκλήρωσαν την ανάβαση και την επιστροφή σε έξι ώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.