ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2017

0
31

Αρχοντής Καμπανταής τ. Επιθεωρητής Εργασίας νομού Καβάλας

Επειδή είναι επίκαιρο το θέμα της καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων 2017 στους εργαζόμενους, εντός του τρέχοντος μηνός Δεκεμβρίου (μέχρι 21.12.2017), για ενημέρωση εργαζομένων και εργοδοτών, σημειώνουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, όπως έχουν καθορισθεί πάγια με την απόφαση υπουργού Εργασίας 19040/7.12.1981 “χορήγηση επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα στους μισθωτούς όλης της χώρας, που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου” και ΕΓΣΣΕ 15-7-2010.

  1. Ολόκληρο το ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, που είναι ένας (1) μισθός για όσους αμείβονται με μισθό και 25 ημερομίσθια για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας διαρκεί από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου.
  2. Όταν η σχέση εργασίας εργαζόμενου δεν διαρκεί ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1.5/31.12, τότε αυτός δικαιούται Δώρο Χριστουγέννων ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή δύο (2) ημερομίσθια για κάθε 19ήμερο εργασιακής σχέσης στο χρονικό αυτό διάστημα. Για εργασίες με μικρότερο του 19ημέρου χρονικού διαστήματος εργασιακής σχέσης οι εργαζόμενοι δικαιούνται ανάλογο κλάσμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 19ήμερο εργασιακής σχέσης υπολογίζεται με το ημερολόγιο, χωρίς να αφαιρούνται οι Κυριακές και αργίες. Δηλαδή υπολογίζονται όλες οι ημέρες του μήνα (π.χ. Μάιος 31 ημέρες – Ιούνιος 30 ημέρες – Ιούλιος 31 ημέρες κ.λπ.) και όχι μόνο οι εργάσιμες.

Όταν υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες (πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια στο χρονικό διάστημα από 1.5 μέχρι 31.12 π.χ. περιπτώσεις εκ περιτροπής εργασίας – διαλείπουσα εργασία – δημόσια έργα – εποχιακές εργασίες κ.λπ.) αναλογεί για κάθε  οκτώ (8) πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια  ένα (1) ημερομίσθιο Δώρο.

  1. Το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ανάλογα με τον τρόπο αμοιβής του μισθωτού. Δηλαδή με μισθό, ημερομίσθιο κ.λπ. και όχι με την ιδιότητά του ως υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης.
  2. Το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων βρίσκεται με βάση τις πράγματι καταβαλλόμενες αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου. Εάν όμως η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 10ης Δεκεμβρίου, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημερομηνίας λύσεως της εργασιακής σχέσης.
  3. Το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων μπορεί να περιορισθεί στο 100πλάσιο του γενικού κατώτατου ημερομισθίου. Δηλαδή για το Δώρο Χριστουγέννων 2017 στο ποσό των ευρώ 2.618,00 (κατώτατο ημερομίσθιο ευρώ 26,18 Χ 100) για τους 25 ετών και άνω ή 2.283,00 (κατώτατο ημερομίσθιο ευρώ 22,83 Χ 100) για τους κάτω των 25 ετών.
  4. Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την 21η Δεκεμβρίου μόνο σε χρήμα. Η προθεσμία καταβολής των εισφορών ΙΚΑ για το Δώρο Χριστουγέννων 2017 είναι μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2018.

 

  1. Το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να υπολογίζεται με βάση τις πράγματι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές του μισθωτού. Ήτοι μισθός ή ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (σε χρήμα ή σε είδος, όπως τροφή – κατοικία κ.λπ.) που χορηγείται από τον εργοδότη σαν συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα του χρόνου, όπως οι προσαυ­ξήσεις εργασίας κατά τις Κυριακές – Αργίες και Νυκτερινές ώρες, η αμοιβή για υπερεργασία και νόμιμη υπερωριακή εργασία, το επίδομα παραγωγικότητας, η αξία των παροχών σε είδος (γάλα – υποδήματα – στολές κ.λ.π.) παροχές για μετάβαση στον τόπο εργασίας. Οι παροχές για χωρίς αυθαίρετες απουσίες εργασία κ.λπ.
  2. Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, όπως με το κομμάτι – ποσοστά – με ωρομίσθιο – με μισθό ή ημερομίσθιο και επίδομα παραγωγής ή αυξημένης απόδοσης – με μισθό και ποσοστά ή με άλλο τρόπο μικτού συστή­ματος αμοιβής, δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων βάσει του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών ή του μέσου όρου του ημερομισθίου των αμοιβών τους από 1.5.-31.12.

Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε  ο μισθωτός μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα (1/5-31.12), δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού που ο μισθωτός εργάστηκε η διατήρησε αξίωση στις αποδοχές του. Το ποσό που βρίσκεται πολλαπλα­σιάζεται επί 25, αν εργάστηκε ο μισθωτός όλο το διάστημα από 1/5-31/12, άλλως επί τον αριθμό των ημερομισθίων Δώρου Χρι­στουγέννων που αναλο­γούν στη μικρότερη διάρκεια της εργασίας του μέσα στο διάστημα 1/5-31/12 που δεν εργάστηκε ολόκληρο.

  1. Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση δικαιούνται κανονικά το Δώρο Χριστουγέννων (25 ημερομίσθια ή 1 μισθός), εάν εργάστηκαν ολόκληρο το χρονικό διάστημα 1/5-31/12, βάσει όμως των μειωμένων αποδοχών τους. Εάν δεν εργάστηκαν ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1/5-31/12 δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων, όπως ανωτέρω στην παρ. 2 βάσει όμως των μειωμένων αποδοχών τους.
  2. Δεν αποτελούν χρόνο απασχόλησης, γι αυτό δεν υπολογίζονται στην κατα­βολή του Δώρου, οι ημέρες αδείας άνευ αποδοχών – οι αδικαιολόγητες απουσίες – οι ημέρες ασθένειας για τις οποίες ο μισθωτός επιδοτήθηκε από το ΙΚΑ – οι ημέρες στράτευσης κληρωτού. Αντίθετα αποτελούν χρόνο απασχόλησης και συνυπολογίζονται στην καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων οι ημέρες κύησης και λοχείας (τοκετός 17 εβδομάδες ή περισσότερο όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο από τον πιθανολογηθέντα) – οι ημέρες ασθένειας για τις οποίες ο μισθωτός δεν επιδοτήθηκε από το ΙΚΑ 3ήμερα κ.λπ.) – η στρατιωτική υπηρεσία εφέδρων μέχρι ένα μήνα.
  3. Οι μισθωτοί που απασχολούνται στην συσκευασία και κοπή σταφυλιών, στη συσκευασία εσπεριδοειδών και φρούτων γενικά, δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων ένα (1) ημερομίσθιο για κάθε πέντε (5) πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια από 1/5-31/12.
  4. Οι καπνεργάτες – καπνεργάτριες, που απασχολούνται στην καπνεργασία δικαιούνται Δώρου Χριστουγέννων ένα (1) ημερομίσθιο για κάθε επτά (7) πραγματοποιηθέ­ντα ημερομίσθια (ΣΣΕ 05.04.2005 καπνεργασίας).
  5. Οι οικιακοί βοηθοί δικαιούνται δώρου Χριστουγέννων τουλάχιστον δέκα (10) ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (Ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη Ευρώ 26,18 Χ 10 = 261,80 Ευρώ).
  6. Με σκοπό να λάβουν Δώρο Χριστουγέννων οι σερβιτόροι και βοηθοί τους, που αμείβονται με ποσοστά και εργάζονται στα Εστιατόρια – Ταβέρνες – Κέντρα διασκέδασης – καφενεία – καφεζαχαροπλαστεία και συναφή καταστήματα αυξάνονται τα ποσοστά που έχουν κανονιστεί για την αμοιβή τους από 16 % έως 28% από 13% σε 21% και από 11% έως 18% από 16 Δεκεμβρίου μέχρι 15 Ιανουαρίου και ειδικά για τις κοσμικές ταβέρνες – κέντρα διασκεδάσεων – εξοχικά κέντρα  και ψητοπωλεία από 23/12 μέχρι 22/01. Το προϊόν της αυξήσεως των ποσοστών ο εργοδότης υποχρεούται να  καταβάλλει στους σερβιτόρους και βοηθούς που απασχολήθηκαν από 1/5-31.12 ίσο με το 25πλάσιο του τεκμαρτού ημερομίσθιου της ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ στον καθένα, ανάλογα με το χρονικό διάστημα απασχόλησής του, από 1/5-31/12.
  7. Με σκοπό να λάβει Δώρο Χριστουγέννων το προσωπικό των κουρείων και κομμωτηρίων που αμείβεται με ποσοστά μόνο, αυξάνονται κατά 30% από 6 Δεκεμβρίου μέχρι 5 Ιανουαρίου οι τιμές των κουρείων – κομμωτηρίων. Το ποσό που προκύπτει από την αύξηση αυτή, μετά την καταβολή ποσού   ίσου οκτώ (8) ημερομισθίων εργάτη (8 ημερομίσθια Χ ευρώ 26,18 = ευρώ 209,44) σε κάθε βοηθό, μοιράζεται σε ίσα μέρη σε όλους τους τεχνίτες και τεχνίτριες του κουρείου ή κομμωτηρίου.

Τα κουρεία – κομμωτήρια, που δεν απασχολούν προσωπικό δεν δικαιούνται να αυξήσουν τις τιμές τους την ανωτέρω περίοδο (6/12-5/1) των Χριστουγέννων – Ν. Έτους, διότι τα Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων έχουν θεσπισθεί μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και όχι για ελεύθερους επαγγελματίες.

  1. Στο σύνολο του δικαιούμενοι Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να προστεθεί η αναλογία Επιδόματος Άδειας που ισούται με τον πολλαπλασιασμό του συνολικού ποσού του Δώρου επί του συντελε­στή 0.04166. Ο συντελε­στής αυτός βρίσκεται δια της διαιρέσεως του μισού (0,5) μισθού επιδόματος Άδειας δια των 12 μισθών του έτους ή τα 13 ημερομίσθια δια 312 εργασίμων ημερών του έτους (0,5 : 12 =0,04166 ή 13: 312 = 0,04166.

 

Σημείωση: Υπολογισμός προσθέτων αμοιβών  (υπερωρίες, υπερεργασία, Κυριακές, νύκτες κ.λπ.) για να βρούμε το επιπλέον ποσό του δώρου, για απασχόληση υπερωριακά – υπερεργασία – Κυριακές νύκτες κ.λπ. στα χρονικά διαστήματα 1/1 – 30/4 (Δώρο Πάσχα) και 1/5-31/12 (Δώρο Χριστουγέννων), βρίσκουμε το μέσο όρο ημερησίως, που έλαβε ο εργαζόμενος στα χρονικά αυτά διαστήματα, διαιρώντας το συνολικό ποσό των προσθέτων αυτών αμοιβών δια του αριθμού των ημερών που έλα­βε αποδοχές. Το ποσό που προκύπτει προστί­θεται στο ημερομίσθιο – βάση του δώρου.

Όταν πρόκειται για αμοιβή με μισθό σε μισθω­τούς που απασχολούνται όλο το έτος κανονικά, τότε ο μέσος μηνιαίος όρος βρίσκεται α) για το Δώρο Πάσχα διαιρώντας τις πρόσθετες αμοιβές δια των τεσσάρων (4) μηνών (1/1-30/4) και με το ½ (μισός μισθός Δώρου Πάσχα) και β) για το Δώρο Χριστουγέννων διαιρώντας τις πρόσθετες αμοιβές δια των οκτώ (8) μηνών (1/5-31/12). Το ποσό που προκύπτει προστίθεται στην α’ περίπτωση στο Δώρο Πάσχα και στην Β’ περίπτωση στο Δώρο Χριστουγέννων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.