Η εισφορά σε χρήμα «φρενάρει» το σχέδιο πόλεως Περιγιαλίου

0
19
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα «βάσανα» για το σχέδιο πόλεως Περιγιαλίου δεν έχουν τελειωμό. Η έγκριση της πράξης εφαρμογής δεν ήταν το τέλος και, δυστυχώς, θα περάσουν αρκετά χρόνια ακόμα, έως ότου το Περιγιάλι γίνει η πρότυπη συνοικία στην ανατολική πλευρά της πόλης, που ονειρεύονται οι Καβαλιώτες. Το μείζον πρόβλημα, πλέον, είναι η αδυναμία, αλλά και η απροθυμία, των ιδιοκτητών των ακινήτων της περιοχής να εισφέρουν σε χρήμα, για την κατασκευή των βασικών υποδομών της νέας συνοικίας (δρόμων και δικτύων ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης).

Η πλειοψηφία δηλώνει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην καταβολή της εισφοράς, η οποία προστέθηκε στις υπόλοιπες τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να επικρατεί μία έντονη ανησυχία, για το τι μέλλει γενέσθαι εάν δεν καταβάλλουν τα χρήματα που τους αναλογούν. Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, μερίδα των ιδιοκτητών παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου ο πρόεδρος του συλλόγου των κατοίκων Περιγιαλίου και ο νομικός σύμβουλος τους, κατέθεσαν υπόμνημα και ζήτησαν από τους δημοτικούς συμβούλους να το υιοθετήσουν.

Στο υπόμνημα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ζητούν: α) την επικαιροποίηση της τιμής, για τον υπολογισμό της εισφοράς σε χρήμα, σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ψηφίστηκαν το έτος 2015, β) τη διερεύνηση της δυνατότητας μετατροπής της εισφοράς σε χρήμα, σε εισφορά σε γη και γ) την καθυστέρηση βεβαίωσης της οφειλής, από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.

Το δημοτικό συμβούλιο έδειξε θετική διάθεση να ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα των δημοτών, ενώ ο πρόεδρος, Γιώργος Γραμμένος, δήλωσε ότι το υπόμνημα θα εισαχθεί ως τακτικό θέμα σε επόμενη συνεδρίαση και όσο πιο σύντομα γίνεται, ώστε να δοθούν απαντήσεις, με σαφή και υπεύθυνο τρόπο, σε όλα τα ζητήματα που έβαλαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Λαμπρό πεδίο συνεργασίας με την Αγία Πετρούπολη

Η δήμαρχος, επίσης, ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο, για το πρόσφατο ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο επίσκεψης μεγάλης ελληνικής αντιπροσωπείας φορέων του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, με σκοπό την υπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας με τις αρχές της ρωσικής μεγαλούπολης. «Υπάρχει λαμπρό πεδίο δράσης. Ευελπιστώ να έχουμε και ουσιαστικό αποτέλεσμα, πέρα από τις τυπικές υπογραφές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι, οι Ρώσοι διψούν να μάθουν περισσότερα για τον ελληνικό πολιτισμό και την Ελλάδα. Οι τομείς που μπορεί να αναπτυχθεί στενότερη συνεργασία, είναι η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Το δημοτικό συμβούλιο, ακόμα, ενέκρινε κατά πλειοψηφία, την επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας με εκατό χιλιάδες ευρώ έκαστη. Την εισήγηση καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Συμπαράταξη Πολιτών», ο επικεφαλής του οποίου, Άρης Βέρρος, ζήτησε ο καταμερισμός των χρημάτων να γίνει με άλλο τρόπο, ώστε να ενισχυθεί περισσότερο η επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που πληρώνει τους σχολικούς φύλακες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.