Η περιπετειώδης ιστορία μιας Ελληνίδας

0
17

Την έλεγαν Μαξιμιανή Πόρτας, γεννήθηκε στη Λυόν της Γαλλίας στις 30-9-1905 από Έλληνα πατέρα και Αγγλίδα μητέρα.

Το 1916 στα 11 της, διαμαρτυρήθηκε γράφοντας συνθήματα με κιμωλία κατά των συμμάχων, που εισέβαλαν στη Βόρειο Ελλάδα.

Ήταν πολυμαθέστατη με πανεπιστημιακά πτυχία στη Χημεία και τη Φιλοσοφία, η δε διατριβή της ήταν στη Φιλοσοφίας της Επιστήμης.

Γνώριζε τουλάχιστον επτά γλώσσες, μεταξύ των οποίων και Ινδικών της Βεγγάλης και Ηιντού.

Το 1928 αρνήθηκε τη Γαλλική υπηκοότητα και πήρε την Ελληνική. Μελέτησε σε: Αθήνα, Αίγυπτο, Ρώμη τον αρχαίο τους πολιτισμό. Το 1932 πήγε στην Ινδία. Έμεινε στην Καλκούτα και εντάχθηκε στην Hindumission, που ήταν κατά του Ισλάμ και υιοθέτησε το ινδικό όνομα Sabitri Ντεβί. Το 1940 παντρεύτηκε σε γάμο σκοπιμότητας, με το βραχμάνο Asit Kpishan Mukherji, εκδότη του περιοδικού New Mercury. Γύρισε στην Ευρώπη το 1945 και έμεινε σε Λονδίνο, Γαλλία, Σκωτία, Σουηδία και ένα χρόνο στην Ισλανδία. Το 1949 έμεινε 7 μήνες στη φυλακή για τις πολιτικές απόψεις της και επέστρεψε στη Λυών ασχολούμενη με τη συγγραφή. Το 1953 πήγε για τέσσερα χρόνια στη Γερμανία και το 1957 επέστρεψε στην Ινδία, για να ξαναγυρίσει στην Ευρώπη το 1960. Το 1971 επέστρεψε στην Ινδία μένοντας στο Δελχί. Πέθανε το 1982 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έγραψε τα βιβλία «Αστραπή» και Ήλιος (Αγγλιστί Lighting και Sun) καθώς και το «Προσκύνημα» (Piligrimage). Επίσης τα: «Ο χρυσός στην Υψικάμινο» (Goed in the Furnace) και το «Ο Άνθρωπος στο Εδώλιο» (The impeachment obman), «Η πρόκληση» (Debiunce).

Το 1945 θέλησε να αυτοκτονήσει. Έγραψε ένα «πεζό ποίημα» με τίτλο «1945» σε σειρά από 16 πεζά:

«Ω, να κοιμηθείς, να ξεχάσεις-να πεθάνεις! Καθώς στη μακρινή Δύση, γεγονότα θα πάρουν το δρόμο τους, ελεύθερη από τον εφιάλτη της παράδοσης, ελεύθερη από τον εφιάλτη της λήθης γιατί δεν παράτησα τη ζωή με δράση στο πλευρό του. Στην απόλυτη αναισθησία. Για πάντα απροσκύνητη!».

Υπήρξε ενάντια στους Εβραίους και τους Μασόνους. Η Ελληνίδα αυτή της διασποράς, πέραν των βιβλίων της έγραψε και αξιόλογα ποιήματα μερικά των οποίων, κατά τα ταξίδια της στην Ελλάδα. Ήταν μια φιλόσοφος. Κάποιος είπε ότι μετά τη βασίλισσα Κλεοπάτρα, ήταν η πιο πολύγλωσση γυναίκα στον κόσμο. Υπήρξε δε ωραιοτάτη στα νιάτα της με Ελληνική κατατομή. Η εμπλοκή της σε πολιτική ιδεολογία κατά το μεσοπόλεμο, την ανάγκασαν να μείνει στην αφάνεια. Κι όμως είχε τεράστιες δυνατότητες και γνώσεις και πάντα υπήρξε περήφανη της Ελληνικής της καταγωγής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.