Το Διεθνές Φεστιβάλ Cosmopolis πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2000 και από το 2002 έως και το 2009 αποτέλεσε ετήσιο σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης της Καβάλας. Βασικός σκοπός του Cosmopolis είναι η γνωριμία των πολιτισμών, η ανάδειξη των διαφορών και η ανταλλαγή εμπειριών μέσα σε ένα πνεύμα κατανόησης και αποδοχής. Μέσα από μία γιορτή, από αυτές, τις παλιές που χόρευες αγκαλιασμένος δίχως να νοιάζεσαι ποιος είναι ο διπλανός σου. Σου έφτανε που ήταν συνάνθρωπος. Μία γιορτή είναι το Cosmopolis. Μία τεράστια αγκαλιά που μας χωράει όλους. Στο 11ο Cosmopolis συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Αρμενία, το Περού, το Μεξικό, η Βουλγαρία και η Αίγυπτος με παραδοσιακούς χορούς, συναυλίες, μαγειρική, σινεμά δρόμου αλλά και πλήθος δραστηριοτήτων για τα παιδιά, το αγαπημένο πλέον ΠΑΙΔΟCOSMOPOLIS.

COSMOΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Οι μουσικές του κόσμου αντηχούν στην παλιά πόλη και στο κάστρο δίνοντας παγκόσμιο ρυθμό στους χιλιάδες επισκέπτες. Σε κάθε διοργάνωση παρουσιάζονται μουσικά σχήματα που δεν έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν ή έχουν χρόνια να επισκεφτούν την Ελλάδα.

COSMOΧΟΡΟΙ

Ο χορός είναι ένας αρχέγονος τρόπος έκφρασης των ανθρώπων. Είναι μια γλώσσα διαδραστική η οποία δεν απαιτεί γνώση και εξειδίκευση, είναι κατανοητή από ανθρώπους όλων των ηλικιών και μπορεί μέσα από φαινομενικά απλές κινήσεις να περάσει πολύ σημαντικά μηνύματα. Σε κάθε Cosmopolis φιλοξενούνται πολιτιστικές ομάδες από όλον τον κόσμο με εκπροσώπηση μιας περιοχής από την Ελλάδα. Η πλατεία του Μεχμέτ Αλή είναι ο χώρος στον οποίο στήνεται η σκηνή κάθε βράδυ και το σημείο έναρξης όλων των εκδηλώσεων.

COSMOΓΕΥΣΕΙΣ

Η γευστική κουλτούρα είναι πολύ μεγάλο κομμάτι κάθε πολιτισμού. Δίνει το στίγμα προέλευσης του, τις ρίζες του. Οι πρώτες ύλες, τα αρώματα, η τεχνική είναι έννοιες άρρηκτα δεμένες με το κλίμα, τη μορφολογία και το χρώμα κάθε περιοχής. Είναι στοιχεία που επηρεάζουν σημαντικά τη διαμόρφωση του πολιτισμού των ανθρώπων. Στην πλατεία του Μεχμέτ Αλή στήνεται το υπαίθριο έθνικ εστιατόριο στο οποίο σεφ από την Ελλάδα και από τις φιλοξενούμενες χώρες παρουσιάζουν χαρακτηριστικά πιάτα κάθε μέρα.

COSMOΔΡΩΜΕΝΑ

Όλα τα χρώματα απλωμένα στη Θεοδώρου Πουλίδου. Μυρωδιές να σε κατακλύζουν, οι φωνές και τα χαμόγελα να συντροφεύουν την περιήγησή σου στον κόσμο. Σε αυτό το πολύχρωμο παζάρι έχετε την ευκαιρία να περάσετε, να θαυμάσετε και να αγοράσετε είδη λαϊκής τέχνης και παραδοσιακά προϊόντα που φέρνουν μαζί τους οι αντιπροσωπείες των χωρών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

ΠΑΙΔΟCOSMOPOLIS

Το ΠαιδοCosmopolis είναι μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης. Είναι η μαγιά που ετοιμάζεται για τις επόμενες γενιές. Η συμμετοχή των παιδιών σε δρώμενα και εκδηλώσεις πολλαπλού πολιτισμικού χαρακτήρα τα κάνει κοινωνούς της διαφορετικότητας, της ισότητας και της μαγείας που είναι η ανθρώπινη φύση. Μια προσεκτικά επιλεγμένη σειρά από εκδηλώσεις και δρώμενα φροντίζουν για την εποικοδομητική ψυχαγωγία και επιμόρφωση των μικρών μας φίλων. Παιδικές ταινίες και παραστάσεις, παιχνίδια από τις φιλοξενούμενες χώρες και εργαστήρια στήνονται σε διάφορα σημεία της πόλης.

Αισχύλου:

«Επτά Επί Θήβας»

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Σάββατο 22 Ιουλίου, ώρα 21.30

Οι «Επτά επί Θήβας», η απόλυτη επιτυχία του περσινού καλοκαιριού που επιστρέφει για ένα νέο κύκλο παραστάσεων με μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που κέρδισε κοινό και κριτικούς θα παρουσιαστεί το Σάββατο 22 Ιουλίου στις 21.30 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Στην εξαιρετικά επίκαιρη πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, που σκηνοθετεί ο διεθνούς φήμης Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις και μεταφράζει ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας, το ρόλο του Ετεοκλή ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου, η Κλειώ Δανάη Οθωναίου την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον Άγγελο, ο Αλέξανδρος Τσακίρης τον Κήρυκα, o  Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη και  μαζί τους ένας 14μελής χορός ηθοποιών.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Φαίνεται πως όλοι μας –όχι μόνο οι Έλληνες αλλά όλοι όσοι μένουμε στην Ευρώπη– ζούμε με την αίσθηση πως κάποιοι εξαιρετικά απειλητικοί εχθροί στέκονται έξω από τα εύθραυστα τείχη της συνηθισμένης, μίζερης αλλά βολικής –ακόμη–  ζωής μας. Δεν γνωρίζουμε το όνομα του εχθρού – ο εχθρός έχει πολλά προσωπεία, πολλά ονόματα. Μερικές φορές μοιάζει πως ο χειρότερος εχθρός μας έχει το δικό μας πρόσωπο, το δικό μας όνομα. Χρειαζόμαστε μια τραγωδία, προκειμένου να ανακαλύψουμε ξανά ότι είμαστε άνθρωποι και ότι μας ενώνει η κοινή ανθρώπινη μοίρα. Το σίδερο και το ατσάλι θα γίνουν σκόνη, εμείς θα παραμείνουμε. Όλοι οι συντελεστές των Επτά επί Θήβας αντιμετωπίζουμε την εξής πρόκληση: προσπαθούμε να ερευνήσουμε πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης μπορεί να συμβαδίσει με την ανάγκη που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στα παιδιά μας, την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία.                                                                                 Τσέζαρις Γκραουζίνις

Τιμές εισιτηρίων Τιμή προπώλησης: 12 €  Κανονικό εισιτήριο: 15 € Φοιτητικό/ Άνω των 65 / Ομαδικό: 10 € ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 € ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ο.Γ.Α

Δημήτρης Ντουμπουρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here